Ads 468x60px

Članarina HGK


Računi Online

Tvrtke osnovane nakon 1. siječnja 2017. godine oslobođene su plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori u razdoblju od godine dana od dana osnivanja.

Ostali Jdoo-i su dužni uplaćivati članarinu mjesečno, do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec, na račun HR8510010051700052620.

Visina mjesečne članarine za jdoo iznosi 42 kn.

Članstvo u komori i obveza plaćanja članarine prestaje brisanjem iz sudskog registra nadležnog trgovačkog suda.

Jdoo-i kod kojih je obavljanje gospodarske djelatnosti "u mirovanju", odnosno koji su prestali obavljati gospodarsku djelatnost, a upisani su u sudski registar nadležnog trgovačkog suda, mogu biti oslobođeni plaćanja članarine.

Jdoo-i za koje je pokrenut postupak likvidacije bit će oslobođeni plaćanja članarine, uz uvjet dostave Rješenja o upisu Odluke o likvidaciji u sudski registar nadležnog trgovačkog suda, potpisanoga od osobe ovlaštene za zastupanje (likvidatora).

43 komentara:

Anonimno kaže...

Molim Vas odgovor prilikom plaćanja članarine hgk od 20,00 kn za j.d.o.o. koji se broj upisuje u pozivu na broj primatelja nakon OIB-a. Za sve članice po grupama jedan, dva i tri su brojevi određeni, a za članice grupe 4 gdje pripada j.d.o.o. nema pripadajućeg broja...

jdoo.info kaže...

Model: 67
Poziv na broj: OIB-005-MMGG

MMGG označava mjesec i godinu. Npr. za 7.mjesec će biti broj OIB-005-0715.

Anonimno kaže...

Baš čitam na stranici lider.hr-a (http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/hgk-smanjio-clanarinu-na-20-kuna-za-jednostavne-doo-e/) sljedeće: "Hrvatska gospodarska komora (HGK) od 1. siječnja ove godine uvela je članarinu za jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), koja su se održala dulje od dvije godine, a članarina iznosi 20 kuna mjesečno.".
Što to znači "koja su se održala dulje od dvije godine"? Jel to neka greška u članku ili stvarno postoji ta odredba?

jdoo.info kaže...

Ne postoji ta odredba.

Unknown kaže...

Planiram otvoriti firmu, još se nisam odlučio da li ću j.d.o.o. , d.o.o. ili obrt.
1. Da li je potrebno biti prijavljen na direktorsku plaću jer ću jedno vrijeme (vjerojatno bar prvih 8 mjeseci) biti jedini zaposlenik (dok firma ne bude stabilna s boljim prihodima)?
2. Kolika su davanja za doprinose u tom slučaju (zdravstveno, mirovinsko, porezi)?
3. Mogu li biti prijavljen na minimalnu plaću od 3200 Kn bruto?

Anonimno kaže...

Uvažavajući Odluku Vlade RH (Odluka VRH od 23. travnja 2015. godine) donesena je i izmjena Odluke o financiranju Hrvatske gospodarske komore, kojom se do kraja 2015. godine oslobađaju plaćanja članarina jednostavna društva s ograničenom odgovornošću ( j. d. o. o.) te članice nad kojima je pokrenut postupak likvidacije ili stečaja.

Anonimno kaže...

S obzirom na odluku Vlade RH od 23. travnja 2015. da li j.d.o.o. trebaju platiti članarinu za prvih 4 mjeseca 2015.?

Solventa.hr kaže...

Jdoo trebaju platiti HGK za prvih 6 mjeseci 2015.godine, a drugih 6.mj.su oslobođeni plaćanja odlukom Vlade RH.

Solventa.hr kaže...

Robert Anić....nije potrebna prijava na osnovicu člana uprave, već kao za radnika može biti i minimalac 3.120 kn za 2016.g.

Bilo je u 2015.g. problema oko te osnovice i tumačenjem zakona od strane HZZO-a pa su slali ljudima uplatnice na razliku kao fizičkim osobama (ne tvrtki), no ta praksa je prestala, a zaduženja su stornirana krajem 2015.godine.

Anonimno kaže...

Postovani, zanima me kakvo je trenutno stanje sa clanarinama, placaju li jdoo jos uvijek po 20 kn? Ja sam dobio rjesenje o upisu krajem veljace ( oko 26. ) i zanima me jesam li duzan platiti clanarinu i za prosli mjesec posto to nisam odradio, ili placam tek sad s ozujkom?

Solventa.hr kaže...

Poštovani,

u odluci HGK za ovu godinu nije objavljeno oslobođenje za j.d.o.o. niti umanjeno plaćanje po 20 kn mjesečno, tako da trenutno izgleda da će se plaćati 42 kn mjesečno kao i d.o.o. Porezna još nije nikoga počela zaduživati, pa preostaje pričekati i vidjeti kako će biti..

Anonimno kaže...

Hvala Vam puno na odgovoru, za sada cu pricekati, pa prvom prilikom pitati na poreznoj imaju li stogod novog. Lp

Anonimno kaže...

poštovani,
ako sam dobro shvatio onaj tko nije dobio odluku(j.d.o.o.) o plaćanju članarine HGK nije ju dužan plaćati još ili je....
hvala

Solventa.hr kaže...

Nema odluke za HGK, prošle godine se plaćalo 20 kn prvih 6 mjeseci, a onda je bilo oslobođenje do kraja 2015. godine te se nije moralo plaćati.

U odluci za 2016. godinu nije ništa posebno navedeno za j.d.o.o. tvrtke pa se ne zna hoće li biti 20 kn, 42 kn ili oslobođenje.

Treba pričekati i vidjeti na poreznoj kad krenu zaduživati ili kontaktirati HGK i tražiti njihovo očitovanje.

Solventa.hr kaže...

Od 01.01.2016.godine i j.d.o.o. plaćaju 42,00 kn mjesečno HGK, i to sa istim pozivom na broj kao i d.o.o.

model:HR67

poziv na broj: OIB-002-xx16 (xx= mjesec uplate)

Anonimno kaže...

Poštovani,
Zanima me kako pravdati isplatu place ako trenutno nema sredstava na računu?
Otvorila sam nedavno j.d.o.o. i prijavila sam se na puno radno vrijeme.. firma je u obiteljskoj kući pa bi mi ukućani pomogli dok se ne uhoda firma.. da li je moguće donirati na račun ili postoji neka druga mogućnost?

Unaprijed zahvalna!

Solventa.hr kaže...

Uplatiti na žiro račun tvrtke potrebni iznos kao pozajmicu vlasnika, koju će Vam firma vratiti kad bude sredstava. Za knjigovodstvo ćete predati ugovor o pozajmici između firme i vas u kojoj će biti specificiran datum, iznos i rok povrata npr. u roku godinu dana da će Vam firma vratiti sredstva.

Anonimno kaže...

Poštovani, stalno sam zaposlena ali bih uz otvorila jdoo za izradu/prodaju nekih artikala od tkanine. Je li to uopće pravi put - uglavnom vidim da u jdoo moram biti zaposlena (što već jesam i nemma namjeru prestati raditi na osnovnom poslu). Također, ne namjeravam nikoga zaposliti već bi te predmete izrađivala sam u slobodno vrijeme.

Solventa.hr kaže...

Poštovana,

pogledajte otvaranje domaće radinosti, ako se radi o artiklima koji bi ušli u kategoriju suvenira, jedinstvenih proizvoda to bi Vam bilo najpovoljnije rješenje.

Anonimno kaže...

Poštovani, može mala pomoć koga da nazovem u sučaju da imam neaktivni jdoo i to već 2 godine. Na računu tog jdoo-a imam 10 kn a dobila sam danas da do 31.07.2016 platim 643,00 kn. 139,00 kn za 2015.godinu i 252,00 za 01.-06. i 07.-12. mjeseca 2016.godine. Jdoo ima status mirovanja i ni jednog zaposlenog.

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Ne postoji status mirovanja jdoo-a. Ako ste otvorili tvrtku a niste imali uopće prometa po žiro računu osim početnog temeljnog kapitala od 10 kn trebali ste svake godine predavati izjavu o neaktivnosti na Finu i u Poreznu upravu kod nadležnog referenta.
Niste naveli kome trebate platiti ali po iznosima pretpostavljam da se radi o članarini HGK.
Možete podnijeti zahtjev HGK da Vas oslobode plaćanja članarine obzirom da ne poslujete o čemu ćete morati podnijeti dokaze, a za retroaktivno storniranje obveza nisam sigurna da je moguće, no pokušajte se raspitati kod njih.

Danijela kaže...

Navodite da ukupan trošak prelaska JDOO-a u DOO je oko 4000 kn.
Molim Vas kontakt revizora koji mogu to obaviti, budući da nama Revizija traži 5000,00 + troškovi dolaska i 4000,00 Javni bilježnik. Nalazimo se na području Vukovarsko-srijemske županije.

Zahvaljujem,

Pozdrav.

Anonimno kaže...

Poštovani , ja bi isto otvorila jdoo kao i gore gospođa , sam stalno zaposlena.
Nebi se mogla baviti domaćom radinosti jer bi uvozila odjecu i otvorila nesto...
Dali to može biti jdoo? Nebi nikoga zapošljavala, radila bi preko interneta i drugima preprodavala. Napisali ste jedinstvene proizvodi, što spada u to?
Unaprijedhvala na odgovoru, LP

Solventa.hr kaže...

Danijela@
Troškovi revizije ovise o opsegu dokumentacije. Ako Vam je to preskupa igra razmislite o dokapitalizaciji u novcu, to ide preko bilježnika, uplati se temeljni kapital - razlika do 20.000 kn na žiro firme, platite bilježnika, to se provede u sudskom registru, u tom slučaju Vam ne treba revizija, imate trošak bilježnika a novcem raspolažete (ako imate otvorenih pozajmica, možete ih vratiti nakon provedenog postupka).

Anonimno@
Može biti j.d.o.o., a može biti i paušalni obrt.

Eva2017 kaže...

Poštovani,

molim savijet za sljedeće: otvorila sam j.d.o.o. na početku 11/2016. Imam stalni posao u drugoj firmi pa se nisam prijavljivala u svoj j.d.o.o. Trenutno imam poslovnu ponudu da radim kao freelancer za jednu firmu uz potpisivanje godišnjeg ugovora o suradnji pa razmišljam da dam otkaz na sadašnjem poslu i prijavim se u svoj j.d.o.o. Zanimaju me koje su mogućnosti prijave kako bi maksimano minimizirala davanja koje imam na neto plaću? Imam li samo mogućnost prijave na neto plaću od 5.030,35 kn koja je minimalna direktorska plaća?

Hvala & lijepi pozdrav

Solventa.hr kaže...

Eva2017@

Ako se prijavite na puno radno vrijeme tada je osnovica 5.030,35 kn, no ako se prijavite na manje onda razmjerno satima prijave ide i osnovica.

Unknown kaže...

Poštovani može pomoć molim vas. Otvorio bih jdoo u stalnom radnom odnosu sam radio bih nešto koja su moja davanja prema državi ako jdoo nema prometa uopće kroz mjesec ili godinu ?

Unknown kaže...

Poštovani može pomoć molim vas. Otvorio bih jdoo u stalnom radnom odnosu sam radio bih nešto koja su moja davanja prema državi ako jdoo nema prometa uopće kroz mjesec ili godinu ?

Solventa.hr kaže...

Nenad Blažanović@
Ako ste drugdje zaposleni i firma nema prometa, imate troškove HGK 42kn/mj, troškove banke i knjigovođe.

Unknown kaže...

Hvala vam na odgovoru. Imam još pitanja jeli obavezno u prvih par mj.imati knjigovođu dok se ne uhoda firma.

Anonimno kaže...

Već danima pokušavam platiti članarinu HGK na broj računa i s pozivom na broj koji su mi poslali, ali inetnetom je to nemoguće budući da je uvijek krivi poziv na broj.
Kontaktirao sam i njihovo(HGK) računovodstvo dali su mi isti poziv na broj,
a opet ne prolazi uplata. Što sada napraviti.

Solventa.hr kaže...

@Nenad Blažanović
Da, na Poreznoj će vas tražiti ugovor s knjigovodstvenim servisom.

@Anonimno
HR8510010051700052620 , poziv na broj: HR67 OIBfirme-002-0717 (za uplatu npr u 7mj., zadnje 4 brojke su mjesec i godina).

Možda poziv na broj ukucavate pod pno platitelje umjesto poziv na broj primatelja ?

Unknown kaže...

Pozdrav. Zanima me dali se može kako dokazati i oslobodite članarine za hgk? Imam otvoren jdoo koji postoji več dvije godine ali nikad nije poslovano niti ništ rađeno preko firme a došla mi je sad opomena od 940 kn za članarinu za hgk. Pa me zanima šta sad napraviti? Hvala vam unaprijed

Unknown kaže...

Pozdrav. Zanima me dali se može kako dokazati i oslobodite članarine za hgk? Imam otvoren jdoo koji postoji več dvije godine ali nikad nije poslovano niti ništ rađeno preko firme a došla mi je sad opomena od 940 kn za članarinu za hgk. Pa me zanima šta sad napraviti? Hvala vam unaprijed

Anonimno kaže...

Pozdrav, htio bih otvoriti jdoo pa me zanima koji su moji troškovi nakon otvaranja.
Koliko sam shvatio računovođa i HGK-nakon godinu dana?
Ako ja jedini kao radnik i osnivač radim da li se moram prijaviti na mirovinsko i ostalo? Da li mi se više isplati otvarati jdoo ako sam u isto vrijeme zaposlen ili ako sam nezaposlen?
Ako tek krenem i nemam prometa prvih par mjeseci da li imam ikakve troškove ili davanja bilo kome?

Pitam sve to jer sam pročitao na portalu da je mjesečni trošak davanja državi minimalno 3000 kuna čak i ako nisam ostvario nikakav promet.

Hvala

Anonimno kaže...

Postovani, zaposlena sam u privatnoj firmi na puno radno vrijeme (u odjelu knjigovodstva u poduzecu koje se bavi prodajom odjece i igracaka za djecu), te bih htjela otvoriti jdoo gdje ne bi bila zaposlena posto sam u radnom odnosu u privatnom poduzecu, ali bih povremeno obavljala knjigovodstvene, administrativne, marketinske i ostale poslove srodnih djelatnosti, zanima me da li ja to uopce smijem kao vlasnik j.d.o.o.-a ( ne i zaposlenik) posto se ne mogu zaposliti na dva radna mjesta, odnosno koje su mi mogucnosti za obavljanje takovih poslova? Hvala

Unknown kaže...

Dobar dan. da li kao umirovljeni branitelj mogu registrirati j.d.d.o , i aktivno se baviti trgovinom rabljenih automobila a da to nema utjecaja na moj umirovljenički status? Pozdrav.

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Nikola Horvatinčić kaže...
Pozdrav. Zanima me dali se može kako dokazati i oslobodite članarine za hgk? Imam otvoren jdoo koji postoji več dvije godine ali nikad nije poslovano niti ništ rađeno preko firme a došla mi je sad opomena od 940 kn za članarinu za hgk. Pa me zanima šta sad napraviti? Hvala vam unaprijed

ODG:

Poštovani,

Nažalost, što se tiče hgk, nije propisana mogućnost oslobođenja za plaćanje istoga, osim u slučaju kad se društvo nalazi u likvidaciji ili stečaju. U tom slučaju možete poslati zahtjev kojim tražite oslobođenje od daljnje obaveze, ali ne unatrag. Uz zahtjev treba poslati i rješenje o likvidaciji ili stečaju.RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Anonimno kaže...
Pozdrav, htio bih otvoriti jdoo pa me zanima koji su moji troškovi nakon otvaranja.
Koliko sam shvatio računovođa i HGK-nakon godinu dana?
Ako ja jedini kao radnik i osnivač radim da li se moram prijaviti na mirovinsko i ostalo? Da li mi se više isplati otvarati jdoo ako sam u isto vrijeme zaposlen ili ako sam nezaposlen?
Ako tek krenem i nemam prometa prvih par mjeseci da li imam ikakve troškove ili davanja bilo kome?

Pitam sve to jer sam pročitao na portalu da je mjesečni trošak davanja državi minimalno 3000 kuna čak i ako nisam ostvario nikakav promet.

Odg:
Tako je, početni troškovi koje imate su HGK i računovođa. HGK je 42,00 kn mjesečno, a računovođa ovisno o ugovoru koji sklopite.
Što se tiče prijave, ako ste član uprave društva (direktor), morate imati neku osnovu osiguranja (biti prijavljeni negdje), bilo to u svom društvu ili negdje drugdje.
Što se tiče toga da li vi ili netko drugi morate biti prijavljeni u r.o. u svom društvu, to ovisi o poslovima koje društvo obavlja. Vi kao direktor možete obavljati administrativne poslove i zastupati društvo, odnosno one poslove za koje nije propisano sklapanje ug.o radu i zasnivanje r.o. Npr. ne možete biti direktor i konobariti u kafiću bez prijave u r.o., jer to ima sve karakteristike nesamostalnog rada, i sl.

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Anonimno kaže...
Postovani, zaposlena sam u privatnoj firmi na puno radno vrijeme (u odjelu knjigovodstva u poduzecu koje se bavi prodajom odjece i igracaka za djecu), te bih htjela otvoriti jdoo gdje ne bi bila zaposlena posto sam u radnom odnosu u privatnom poduzecu, ali bih povremeno obavljala knjigovodstvene, administrativne, marketinske i ostale poslove srodnih djelatnosti, zanima me da li ja to uopce smijem kao vlasnik j.d.o.o.-a ( ne i zaposlenik) posto se ne mogu zaposliti na dva radna mjesta, odnosno koje su mi mogucnosti za obavljanje takovih poslova? Hvala

28. studenoga 2017. u 21:11

ODG :
Kao vlasnik j.d.o.o.-a ne smijete obavljati poslove za koje se može dokazati da su nesamostalan rad. Postoji mogućnost da se prijavite na dopunski rad (do 8h tjedno ili 180h godišnje), iako ste prijavljeni na puno r.vrijeme u drugoj firmi, i za to vam treba pisana suglasnost 1.poslodavca. Time si pokrivate ovaj nesamostalan rad.

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Blogger ramiz brkić kaže...
Dobar dan. da li kao umirovljeni branitelj mogu registrirati j.d.d.o , i aktivno se baviti trgovinom rabljenih automobila a da to nema utjecaja na moj umirovljenički status? Pozdrav.

ODG:

Ovisi kako bi reagirali svoj status unutar tog j.d.o.o.-a.
Što se tiče obustave mirovine, najbolje je javiti se sa rješenjem u mirovini na HZMO, kako bi vam u bazi provjerili kako eventualno zaposlenje utječe na status.

LP

Anonimno kaže...

Postovani,
Da li mogu otvoriti j.d.o.o. ukoliko sam zaposlena na neodredjeno, ali trenutno na porodiljnom, s time da bih po isteku porodiljnog dala otkaz i postala majka odgajatelj(cetvero djece i zivim u Zg)? Da li se u tijeku tranzicije s porodiljnog na status majke odgajatelja mjenjaju neki uvijeti/davanja prema svom j.d.o.o.?
Hvala,
Snjezana

Anonimno kaže...

Koja je svrha HGK osim da ubire članarinu od 45 kn mjesečno. Kojim svojim radom ona to zaslužuje? Gdje se njena korisnost očitava u radu i djelatnosti j.d.o.o. ?