Ads 468x60px

OSNIVANJE JDOO-a


Računi Online


Osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću je moguće iz bilo kojeg javnobilježničkog ureda u Hrvatskoj.
Osnivanje JDOO-a preko Hitro-a se ne preporuča, jer je procedura kompliciranija i dugotrajnija.


1. KORAK - REZERVACIJA IMENA TVRTKE (nije obavezno)

Smislite ime tvrtke i provjerite na sudreg.pravosudje.hr da li već postoji tvrtka sa istim ili sličnim imenom. Smislite i nekoliko alternativnih imena. Ime se mora jasno razlikovati od imena drugih tvrtki upisanih u sudski registar kod istog suda. Ime mora sadržavati i naznaku predmeta poslovanja društva, npr. "MOJA TVRTKA d.o.o. za usluge". Glavni dio imena ("MOJA TVRTKA") mora biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu ili na službenom jeziku države članice Europske unije i latiničnom pismu, a mogu se koristiti i arapski brojevi. Ostali sastojci imena moraju biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

Rezervacija imena nije obavezna. Ako ste na sudreg.pravosudje.hr utvrdili da željeno ime ne postoji i sigurni ste da je u skladu sa svim propisima, tada nema potrebe za rezervacijom. Ako Vam se žuri, svakako preskočite rezervaciju, jer ćete nepotrebno izgubiti 3 dana koliko traje postupak rezervacije.

Postupak rezervacije imena:
Ispunite obrazac RZ na računalu, a zatim ga isprintajte u dva primjerka i potpišite. Uplatite sudsku pristojbu (10 kn). Potpisane obrasce, dokaz o uplati sudske pristojbe i eventualna objašnjenja i/ili dokaze za ime društva, morate dostaviti osobno u HITRO.HR ili na Trgovački sud, jer se pametnjakovići nisu dosjetili napraviti mogućnost online rezervacije imena :-(
Podnesite zahtjev za rezervaciju najmanje 2 različita imena, jer ukoliko podnesete zahtjev za rezervaciju jednog imena i ne odobre vam ga, morat ćete ponovno čekati na odobrenje novog imena.
Trgovački sud u roku od tri dana provjerava prijavu rezervacije imena društva, te ukoliko ista zadovoljava sve zakonske kriterije vrši provedbu iste. Rezervirano ime društva vidljivo je na portalu sudreg.pravosudje.hr i vrijedi 30 dana, te ukoliko u roku od 30 dana ne bude podnesena prijava za upis jdoo-a u sudski registar, rezervirano ime se briše. Preuzmite potvrdu o rezervaciji imena tvrtke u HITRO-u ili na Trgovačkom sudu.


2. KORAK – JAVNI BILJEŽNIK (1. PUT)

Otiđite kod javnog bilježnika. Ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu (obvezna za strane državljane), popis djelatnosti i potvrdu o rezervaciji imena tvrtke (ako ju imate). Obvezna je nazočnost svih osnivača. Javni bilježnik sastavlja i ovjerava Zapisnik o osnivanju, Prijavu za upis društva u sudski registar, Izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugova i Popis članova društva. Trošak kod javnog bilježnika iznosi oko 500 kuna.


3. KORAK - BANKA

S ovjerenom dokumentacijom koju ste dobili kod JB-a otiđite u banku i izvršite uplatu temeljnog kapitala (10 kn) i sudske pristojbe (60 kn). Temeljni kapital (osnivački polog) se uplaćuje na prolazni račun banke. Banka odmah izdaje potvrdu o uplati osnivačkog pologa za potrebe registracije tvrtke kod Trgovačkog suda.


4. KORAK - JAVNI BILJEŽNIK (2. PUT)

Nakon izvršenih uplata ponovno otiđite kod JB-a koji će kompletirati Vaš predmet i proslijediti ga na nadležni Trgovački sud elektroničkim putem. Komplet dokumentacije za upis sastoji se od:
• prijave za upis osnivanja
• zapisnika o osnivanju
• popisa članova društva
• ovjerenog potpisa člana uprave
• potvrde o uplati temeljnog kapitala
• potvrde o uplati sudske pristojbe
• izjave o nepostojanju nepodmirenih dugovanja
Ukoliko je odaslana dokumentacija ispravna i potpuna, Trgovački sud će u roku 24 sata izvršiti upis društva u Sudski registar, te elektroničkim putem dostaviti u JB ured Rješenje o upisu u sudski registar i Potvrdu o OIB-u novoosnovane tvrtke.


5. KORAK - IZRADA PEČATA

Nakon što kod JB-a preuzmete Rješenje o upisu u sudski registar i Potvrdu o OIB-u novoosnovane tvrtke, potrebno je izraditi pečat. Za izradu pečata potrebna je kopija Rješenja o upisu u sudski registar. Trošak izrade pečata je 150-200 kn.


6. KORAK - DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Isprintajte, popunite i ovjerite potpisom i pečatom RPS-1 obrazac koji je potreban za dobivanje Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti Državnog zavoda za statistiku (dodjela matičnog broja i šifre glavne djelatnosti). Otiđite u Državni zavod za statistiku i predajte RPS-1 obrazac i presliku Rješenja o upisu u sudski registar. Odmah ćete dobiti dva primjerka Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta.


7. KORAK - OTVARANJE ŽIRO-RAČUNA

U banci u kojoj ste uplatili osnivački polog, otvorite žiro-račun tvrtke i zatražite prijenos osnivačkog pologa društva na žiro-račun društva. Ponesite Rješenje o upisu u sudski registar i Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta. U banci ćete dobiti Potpisni karton koji će Vam trebati prilikom prijave u Poreznoj upravi.


8. KORAK - PRIJAVA U HZMO I HZZO

Ako je direktor novoosnovanog JDOO-a zaposlen u drugoj firmi, tj. ako je osiguran po drugoj osnovi, i ako u svom JDOO-u nema nijednog zaposlenog, preskočite ovaj korak.
U protivnom, društvo, vlasnika društva i zaposlenike društva je potrebno prijaviti u sustav mirovinskog osiguranja (HZMO - e-Mirovinsko). Osim prijave društva u mirovinsko osiguranje isto je potrebno prijaviti i u sustav zdravstvenog osiguranja (HZZO - e-Zdravstveno).


9. KORAK - KNJIGOVOĐA

Pronađite dobrog knjigovođu i sklopite ugovor o obavljanju knjigovodstvenih usluga (ugovor o vođenju poslovnih knjiga).10. KORAK - JAVNI BILJEŽNIK (3.PUT)

Sastavite ugovor o najmu poslovnog prostora s vlasnikom prostora na adresi sjedišta tvrtke. Ako ste vi vlasnik prostora, svejedno morate napraviti ugovor između Vas (najmodavca) i JDOO-a (najmoprimca). Taj ugovor je obavezan. Otiđite kod javnog bilježnika zajedno sa vlasnikom prostora i ovjerite ugovor.


11. KORAK - POREZNA UPRAVA

Vlasnik prostora (najmodavac) mora nadležnoj ispostavi Porezne uprave (u Zagrebu je to glavna zgrada PU u Sopotu, Avenija Dubrovnik 32) prijaviti Ugovor o najmu na temelju kojeg Porezna uprava izdaje rješenje i utvrđuje predujmove poreza na dohodak od imovine. Prijava se podnosi u roku od 8 dana od dana početka obavljanja djelatnosti. U Poreznu upravu je potrebno ponijeti Ugovor o najmu.


12. KORAK - POREZNA UPRAVA

Potrebno je izvršiti prijavu društva u Poreznoj upravi, nadležnoj prema sjedištu društva, radi upisa u registar obveznika poreza na dobit (u Zagrebu to NIJE glavna zgrada PU u Sopotu, već ispostava u centru, Črnomercu, Dubravi, Maksimiru, Medveščaku, Novom Zagrebu, Pešćenici, Susedgradu, Trešnjevci ili Trnju). Na uvid je potrebno dati rješenje o upisu u sudski registar, obavijest o razvrstavanju po djelatnostima, ugovor o vođenju poslovnih knjiga, ugovor o najmu poslovnog prostora i potpisni karton.
Morat ćete ispuniti obrazac podataka OP (dostupan u nadležnoj ispostavi) i prijavu o većinskom vlasništvu i povezanosti društava (dostupna u nadležnoj ispostavi), te ako želite odmah ući u sustav PDV-a i obrazac P-PDV (prijavu u registar obveznika PDV-a).


13. KORAK - MTU

Ukoliko u poslovnom prostoru namjeravate obavljati djelatnost ugostiteljstva, trgovine ili turizma, prije početka obavljanja djelatnosti potrebno je podnijeti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalno tehničkih uvjeta, mjesno nadležnom uredu za poslove gospodarstva državne uprave u županiji, odnosno Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Na sve zahtjeve plaća se pristojba u iznosu od 70,00 kuna u državnim biljezima.

218 komentara:

«Najstarije   ‹Starije   1 – 200 od 218   Novije›   Najnovije»
Anonimno kaže...

Poštovani
Neznam jesam li na pravom mjestu postavio pitanje ,ako nisam,unaprijed se ispričavam i molim Vas da me uputite.
Naime,stalno sam zaposlen u državnoj tvrtki koja mi daje placu i sva ostala davanja.
Otvorio bih vlastiti obrt koji bi se bavio zdravstvenim uslugama,liječničke kućne posjete ,pratnja itd u kojem bi honorarno po pozivu radili kolege liječnici i medicinski tehničari.
Zanima me moze li se to ostvariti s obzirom da su svi vec zaposleni i smije li se zakonski osnovati privatna tvrtka koja bi obavljala takvu djelatnost ?
Unaprijed hvala

Anonimno kaže...

Poštovani,

Obzirom na to da ste precizno naveli sve, odnosno većinu troškova, interesira me postoji li informacija o troškovima javnog bilježnika pri drugom i trećem posjetu. Kada je sve već tako dobro objašnjeno bilo bi dobro znati i ostale troškove na koje treba računati.

Unaprijed hvala

Anonimno kaže...

Planiram otvoriti j.d.o.o. za uvoz i prodaju i otkup automobila. Zanima me za poslovni prostor dali moram imati bas ured i parkiraliste prijavljeno ili mgu samo svoju adresu a da nemam nikakav ured. I dali trebam uporabnu dozvolu onda za kucu? Isto tako posto bude se radilo o 15-20 automobila godisnje znaci malo posla za knjogovodu dali je moguce da si to sam radim ako mi netko pokaze ili da me ne racunaju knjigovode 500kn mjesecno? Dali na uvezene automobile mogu platiti carinu tek kad ga prodam npr. Da stoji na parkiralistu neocarinjen dok ga ne prodam?

Anonimno kaže...

poštovanje,
možete li mi reći da li osobe koje su u blokadi imaju mogućnost otvaranja JDOO-a ili ne?

mariola kaže...

Postovanje. zaposlen sam u jednoj privatnoj firmi i interesira me ako otvorim j.d.o.o dali mogu sam radit u svojoj firmi ili moram biti tu isto zaposlen

Solventa.hr kaže...

@mariola

Ovisno o djelatnosti...ako se radi o poslu gdje stvarno neki posao morate odrađivati npr.trgovina, servis i sl. tada bi se trebali i zaposliti.

Imate 2 mogućnosti:

1) uz pismenu suglasnost stalnog poslodavca (ako ste tamo prijavljeni na puno radno vrijeme) možete se prijaviti na 1 sat dnevno prema čl.61 Zakona o radu i sklopiti sami sa svojoj tvrtkom Ugovor o dopunskom radu.

2) dogovoriti se sa stalnim poslodavcem da izmjeni prijavu i prijavi vas na recimo 6 sati dnevno, a 2 sata se prijavite u svojoj firmi..

Anonimno kaže...

Molim Vas informaciju, prilikom prijave u radni odnos u j.d.o.o. s obzirom da nisam osigurana po drugoj osnovi, da li je određena osnovica na koju se moram prijaviti ili to odlučujem isključivo ugovorom o radu?

Anonimno kaže...

Postovani
Pitanje je ,dali osoba koja je u mirovini moze otvoriti JDOO
Lp Zlatko

Unknown kaže...

pozdrav
Dali je moguće otvoriti novi JDOO,ako sam već odgovorna osoba i vlasnik JDOO-a?
te dali odgovorna osoba JDOO-a mora biti i vlasnik društva ili se na tu funkciju može zaposliti netko?
LP

Unknown kaže...

Dali je u društvu moguće zaposliti radnika?Kao u obrtu ili firmi?

Solventa.hr kaže...

Osoba u mirovini može biti osnivač jdoo, no direktor može biti samo ako je u punoj starosnoj mirovini, tada se može prijaviti na maksimalno 4 sata dnevno tj.20 sati tjedno prema čl.99 Zakona o mirovinskom osiguranju a da ne izgubi pravo na mirovinu.

Ako je u prijevremenoj mirovini tada može biti samo osnivač, a direktor ne jel bi izgubio pravo na mirovinu.

Solventa.hr kaže...

zoran turudija... možete otvoriti još jedan jdoo, ako nemate dugovanja prema državi. Odgovorna osoba ne mora biti i osnivač, to može biti bilo tko drugi tko prihvati funkciju direktora o čemu daj izjavu kod bilježnika. Treba imati na umu da to imeovanje nosi i odgovornost osobe za poslovanje tvrtke.

Solventa.hr kaže...

Petar Stipanov....... društvo je isto što i tvrtka/firma, te nema nikakvih prepreka za zapošljavanje radnika.

Anonimno kaže...

poštovani!
obrtnik sam sa na žalost blokiranim računom. dug polako saniram ali mi je vrlo otežano poslovanje.
moje pitanje je: da li mogu otvoriti jdoo bez zaposlene osobe tako da mogu nastaviti poslovanje.

Solventa.hr kaže...

Poštovani,

ako niste blokirani od strane države tada možete otvoriti tvrtku.

Anonimno kaže...

poštovani!
blokiran sam od strane države zbog neuplaćenih doprinosa,mirovinsko/zdravstveno. da li mogu otvoriti jdoo?
hvala unaprijed!

Solventa.hr kaže...

Nažalost na sebe ne možete otvoriti...jer prilikom osnivanja dajete izjavu da niste dužni državi pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Unknown kaže...

Julijana
Razmišljam o otvaranju j.d.o.o. izrada lutaka i plišanih igračaka. Trebam li za tu vrstu poslovanja imati poslovni prostor ili djelatnost mogu obavljati u svome domu? Hvala!

Solventa.hr kaže...

Julijana Zrno @ Razmislite o otvaranju kućne radinosti...lakše otvoriti i zatvoriti ako ne bude išlo. Godišnje možete fakturirati cca 79.000 kn na taj način.

Ako se ipak odlučite za j.d.o.o. - kontaktirajte ured za gospodarstvo, Zapoljska 1 i pitajte za konkretnu djelatnost da li Vam trebaju minimalni tehnički uvjeti.

Unknown kaže...

Hvala! 😊

Anonimno kaže...

Poštovani, planiram otvoriti web stranicu i prodavao bi sim kartice prema drugim državama uglavnom unutar EU. Interesira me koje su moje obaveze prema poreznoj ili državi. Kako se to tretira kao izvoz?

Da li postoji za takvu djelatnost možda bolje riješenje od j.d.o.o.?

Solventa.hr kaže...

Poštovani,

prodaja robe unutar EU ne smatra se izvozom već isporukom dobara. Za transakcije unutar EU potrebno je izvaditi PDV ID broj te ući u sustav PDV-a ako namjeravate prodavati i poreznim obveznicima (tvrtkama) u EU kako biste mogli vršiti prijenos porezne obveze na njih.

Obveza izvještavanja o porezu na dodanu vrijednost, obračun plaće, doprinosi, porez na tvrtku, porez na dobit, parafiskalni nameti (šume, turistička-ovisno o djelatnosti, HGK).

Za trgovinu ne postoji bolje rješenje.

krumpač kaže...

Poštovani,

Ja bih trebao malo vise informacija. Zavrsio sam fax i planiram otvoriti jdoo. E sad djelatnosti, bavio bih se svime i svacime. Promocijom, organiziranjem nekih putovanja, partija i tako...Je li to moguce i sto bi bilo po tome najbolje otvoriti? Takoder me zanima i kako funkcionira porezni sistem, cuo sam od prijatelja koji dostavlja hranu da se do neke odredene cifre ne treba platiti nikakvi porez...pa me i to zanima..je li to istina? Koliko sve ukupno kostaju ti koraci? Cuo sam oko 5000,00 kuna ..Ja bih to isto doma imao, pa me zanima fiskalizacija. Gdje kupiti taj uredaj, koliko kosta ili samo instalirati taj program na laptop ? Ja bih isto prijavio doma jer bi koristio recimo samo facebook i web stranicu pa preko toga radio vecinu toga. Hvala na odgovorima

Solventa.hr kaže...

krumpač @ Prilikom osnivanja jdoo možete registrirati više djelatnosti i to nije problem.
Za organiziranje putovanja treba registrirati turističku agenciju što ipak zahtijeva određene uvjete, minimalne tehničke uvjete prostora, voditelja poslovnice s položenim stručnim ispitom i sl. Kod jdoo se plaća porez na dobit 20%, nema oslobođenja, pretpostavljam da Vaš prijatelj ima registriran obrt gdje postoji dio neoporezivog dohotka u visini godišnjeg osobnog odbitka.
Otvaranje jdoo košta cca 800 kn. Za fiskalizaciju postoje fiskalne blagajne, a izbor ovisi o Vama, postoje varijante najma ili kupnje. Ne želim nikoga reklamirati pa stoga probajte guglati i pronaći pravo rješenje za Vas.

Anonimno kaže...

Poštovanje,

Htio bih otvoriti obrt sa palačinkama, pa me zanima je li bolje otvoriti jdoo ili pokretni obrt? Koje su razlike? U radnom sam odnosu, pa me također zanima tko ostvaruje mogućnost na bespovratna sredstva? Radio bih sezonski, postoji li mogućnost stavljanja u mirovanje jdoo do naredne sezone?

Hvala

Solventa.hr kaže...

Poštovani,

ako razmišljate o sezonskom poslu tada je bolje otvoriti sezonski obrt, jer kod tvrtke obveze idu cijele godine, nema mirovanja.

Anonimno kaže...

Hvala na odgovoru!

sezonski obrt? to je u kategorizaciji pod slobodni obrt? ne treba položen majstorski ispit i može se otvoriti ako ste u radnom odnosu? može se prijaviti kao pokretni obrt?

Hvala

lp

Solventa.hr kaže...

Kategorija slobodni, vezani obrt ovisi o djelatnosti, prodaja je slobodni obrt. Uvjete provjerite sa Uredom za gospodarstvo, može se otvoriti uz radni odnos.
Obrt se kao samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dobiti (koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu) može obavljati i sezonski.
Sezonski obrt se može obavljati najdulje šest mjeseci unutar jedne kalendarske godine.
Vrijeme obavljanja sezonskog obrta određuje se prema zahtjevu obrtnika, a željeno razdoblje obavljanja sezonskog obrta se upisuje u obrtni registar (primjerice za vrijeme trajanja turističke sezone od 01.06. do 30.09. i sl.)
Djelatnosti koje se mogu obavljati kao sezonski obrti utvrđene su Pravilnikom o djelatnostima koje se mogu obavljati kao sezonski obrti, prema brojčanoj oznaci razreda i podrazreda Nacionalne klasifikacije djelatnosti.

I tamo imate navedeno na popisu razred 56: Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića
u što bi spadala prodaja palačinki.

Jedino komorski doprinos morate plaćati cijelu godinu, no on iznosi 156 kn tromjesečno pa nije znatan trošak.

Anonimno kaže...

Prijava imena ne traje 3 dana nego najmanje 5 dana. Nemojte ići na hitro jer veću katastrofu nećete nigdje doživjeti. Ja sam nažalost sljedio ove korake i već se tri tjedna borim sa registracijom firme. Ako vam je ime nedajbože na Engleskom jeziku odmah unajmite sudske vještake jer će vam vrlo vjerojatno nekoliko puta odbijati ime unatoč priloženoj preslici SLUŽBENOG RIJEČNIKA. Ova država i dalje pokazuje da joj nije u interesu razvoj malog poduzetništva. Hrvatske tragedije se nastavljaju, amen.

Anonimno kaže...

Kada se ukidaju pečati i znači li to da pri registraciji firme neću morati plaćati za izradu pečata?

Unknown kaže...

Hi..zanima me ako otvorim jdo" da li mogu obavljati dvije djelatnosti..npr. autopraona i prijevoz putnika?
Hvala

Solventa.hr kaže...

Mario pintarić @ firma se može baviti više sa više djelatnosti, sve čime mislite da biste se mogli baviti najbolje je registrirati u startu, kako biste izbjegle naknadne troškove doregistracije.

Anonimno @ pečat će se ukidati nakon objave u Narodnim novinama, bilo je najavljeno za početak lipnja, no obzirom na situaciju, ne zna se zasada.... strpljen, spašen, :)

Anonimno kaže...

Da li je moguće odmah prilikom osnivanja jdoo-a imenovati i prokuristu ?
Javni bilježnik tvrdi da se to može samo naknadno uz trošak od skoro 2000kn.
Hvala.

Anonimno kaže...

Ovo je ujedno zivi smjeh i komedija sa tim postupcima, valjda još iz prvog svjetskog rata, i velika tragedija jer se sa nama ljudima (ne osobama) postupa kao sa bebama ili ovcima koji pojma nemaju a moraju placati sve te pristojbe, poreze, pa pristojbe i poreze i jos neke pristojbe po mafijaškom sistemu u tom isto mafijaškom novčanom sistemu na dug i kamate !! I I onda kada čujem "to ja takav zakon" onda pitam ko je zakon, aro smo mi LJUDI (ne osobe, ko zna šta je razlika izmedu osobe i čovjeka !!)

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Nije moguće odmah imenovati prokuristu već naknadno, a čak sam iz prakse čula da u zadnje vrijeme više ni ne rade prokure za j.d.o.o., no to svakako provjerite kod bilježnika.

Igor kaže...

Poštovani,

Ako smo osnivači/vlasnici jdoo-a zajedno otac i ja, s tim da je on još i zaposlen u državnoj firmi i uz to ima svoj obrt, a ja sam nezaposlena osoba te imenovanjem njega kao direktora novoosnovanog jdoo-a, podliježem li ja u tom slučaju plaćanju doprinosa kao vlasnik jdoo-a?
Znači, mogu li ja biti vlasnik jdoo-a, on jedini član uprave/direktor a da ne plaćamo doprinose?
Hvala Vam puno, Lp!

Solventa.hr kaže...

Igor@

Može sve kako je navedeno, ako ste samo vlasnik ne podliježete plaćanju doprinosa, a otac ne plaća obzirom je stalno zaposlen.

Anonimno kaže...

Postovani

Radim u firmi za stalno, ali imam nekih ambicija za dodatan rad na proizvodima od metala. Zanima me da li mogu uz stalan posao otvoriti j.d.o.o i sam raditi ili moram zaposliti nekoga (npr.svoju zenu) pa tako raditi. Isto tako, da li za takvu radionu trebam ispunjavati kakve tehnicke uvjete ili kogu raditi u bilo kakvom prostoru? Trenutno se radi o skladistu. Struja i sve instalacije su po ps-u. Hvala

Anonimno kaže...

Lijep pozdrav
Trebala bi mi jedna informacija. Naime, bavim se poslom turističkog pratitelja i agencija mi traži da joj izdam račun na osnovu obavljenog rada. U uredu za gospodarstvo mi nude opcije samostalne djelatnosti ili pak klasičnog obrta no davanja prema državi za mirovinsko i zdravstveno su visoki i fiksni (tako mi je rečeno) bez obzira na zaradu tijekom mjeseca... zanima me je li isplativije da otvorim jdoo pa funkcioniram na taj način te je li uopće moguće taj oblik turističke djelatnosti pokrivati jdoo-m
Unaprijed zahvaljujem

Anonimno kaže...

Postovanje!

Nezaposlena sam i nisam blokirana za sada,od bilo koga, a otvorila bih Tort liniju,gdje bih,za pocetak, bila jedina zaposlena. Sto mi je pametnije? Jdoo ili Obrt?? Buduci da se posao radi od kuce,a ja sam vlasnik, da li su potrebni nekakvi preduvjeti za rad u kuci?

Inace sam Astrolog oko 25 godina,a 18 godina sam radila u jednoj privatnoj firmi ,gdje sam dobila otkaz kao nepodoban radnik zbog operacije i duzeg bolovanja. Moram od neceg zivjeti,ne kanim varati ljude, sto vecina tih tarot linija radi ( znam, jer sam na 3 probala raditi - uzas!!) Molim sto hitniji odgovor, ako je moguce..hvala! Pozdrav

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

- proizvodi od metala - obzirom da se radi o porizvodnji morate imati nekog zaposlenog, te minimalne uvjete, osim ako se radi o nekim suvenirima tada možete otvoriti i kućnu radinost.

- turistički pratitelj - ako želite izbjeći fiksne mjesečne doprinose jedini način je ugovor o djelu s agencijom za svaki odrađeni put.

- tarot linija - možda vam je najpovoljnije razmisliti o paušalnom obrtu, ako ste iz Zagreba u Vodnikovoj ulici imate Plavi ured gdje možete besplatno dobiti sve savjete za konkretnu situaciju

Anonimno kaže...

Pozdrav Solventa,

Zaposlen sam na ugovor na odredjeno u privatnoj tvrtki. Mogu li osnovati jdoo, biti ne prijavljen kod svog jdoo-a te ne placati doprinose obzirom da ih uplacuje moj poslodavac kod kojeg sam zaposlen?

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Tako je, možete biti direktor u svom jdoo, i ne biti prijavljen niti plaćati doprinose sve dok ste zaposleni drugdje i dok Vam poslodavac temeljem Ugovora o radu podmiruje doprinose.

Anonimno kaže...

Koji stupanj obrazovanja je potreban za otvaranje jdoo? Zarucnica i ja bi otvorili firmu zajedno kao osnivatelji, medjutim ona ima trenutni zavrswnu osnovnu i jos pohadja dopisnu srednju, dali ona moze biti osnivatelj i zaposlenik? Ja sam zaposlen i radim a ona nije...
Hvala

Solventa.hr kaže...

Nije propisan minimalan stupanj obrazovanja, tako da Vaša zaručnica može biti osnivač i zaposlenik tvrtke.

Unknown kaže...

Poštovanje..
Zanima me slijedece; u fazi sam otvaranja jdoo..zaposlen sam u jednoj privatnoj tvrtci na 8h..ne žele me prijaviti na manje..u jdoo sam upisan kao vlasnik( direktor)
Bez zaposlenih...ali..posto cu obavljati fizicku djelatnost moram imati nekog zaposlenog..pitanje; dali mogu sam sebe zaposliti? Ili neki savjet kako da to izvedem.
Hvala unaprijed..Emil

Unknown kaže...
Autor je uklonio komentar.
Solventa.hr kaže...

Emil@

Ako možete dobiti pismenu suglasnost poslodavca kod kojeg radite 8h dnevno da Vam dozvoljava dodatno zaposlenje u Vašoj firmi, možete se onda prijaviti prema čl.61 Zakona o radu na 1 sat dnevno u svojoj firmi.

Unknown kaže...

Hvala na odgovoru..lp

Anonimno kaže...

Pozdrav!

Trenutno sam nezaposlena osoba te namjeravam otvoriti j.d.o. Obzirom na nezaposlenost, moram se prijaviti kao direktor firme (pošto neće biti drugih zaposlenih). Možete li mi reći da li je u tom slučaju moguća prijava samo na 1 sat dnevno kako bi davanja bila što niža ili prijava mora biti na minimalac?

Hvala unaprijed na informaciji.

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Moguće se prijaviti na 1 sat dnevno.

Anonimno kaže...

Poštovanje,
Molio bih za odgovor:
A) Da li mogu registrirati j.d.o.o. na djelatnost turist.agencije-posrednik (internet agencija) i agencija za svadbene i ostale svečanosti
B) Da li se u ovom slučaju i općenito plaća svaka slijedeća registracija djelatnosti kao kod obrta oko 150 kn/djelatnost
C) Da li za tu djelatnost moram unajmiti poslovni prostor ili mogu obavljati u svom stanu u zgradi propisno uređeno za minimalnim tehničkim uvjetima ?
D) Da li možda znate vezano za promoviranje turist.agencije u Njemačkoj ( ponuda apartmana i soba u privatnom smještaju), da li trebam u DE registrirati djelatnost i imati poslovni prostor ? Radio bi na prezentaciji smještaja i ponudi turist.mjesta u HR
Za sada toliko ,
Lp. Tomić

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

a) možete
b) da
c) možete u svom prostoru internet agenciju uz zadovoljenje MTU
d) za samo reklamiranje ne trebate imati tamo registraciju jer se poslovanje odvija u RH

Anonimno kaže...

Mislim otvoriti jdoo firma bi bila za web stranicu informativnog sadrzaja + prodavao bih reklamne prostore na web stranici pa me zanima kako bi to islo, i mogu li otvoriti jdoo tog sadrzaja i raditi u drugoj firmi ubiti moze li jdoo biti "prazan" da nema zaposlenih.

Darko kaže...

Lijep pozdrav. Namjeravam otvoriti jdoo za usluge održavanja i najma plovila te skiperske usluge. Kako mi se kompletno poslovanje odvija samo i isključivo preko interneta + u sezoni isključivo terenski rad, moram li imati potvrdu o MTU? Gdje mogu naći koji su to uvjeti koje moram ispuniti ukoliko mi je ipak potrebno rješenje o MTU?

Anonimno kaže...

Pozdrav,
u postupku sam otvaranja j.d.o.o. -a, trgovački sud je odobrio moj predmet. Danas sam bio u poslovnici OTP banke i rečeno mi je da ne mogu otvoriti žiro-račun iz razloga što imam privatni zaštićeni račun? Naime javna bilježnica mi je rekla da nema veze moj račun sa novim računom firme. Firma ima dva osnivača, a ja bi bio direktor. Da li ću morati mijenjati u papirima da drugi osnivač bude direktor, probati u drugoj banci (u OTP imam zaštićeni račun) ...

Anonimno kaže...

Poštovani,
Otvorio bi jdoo za izvodenje vodovodnih i elektroinstalacija. Imam zavrsenu srednju skolu za elekteomehanicara. Dali bas moram polagati majstorski ispit ili je moguce otvkriti nez njega?

tomo kaže...

pozdrav,
molio bih informaciju.
imam dug prema zdravstvenom osiguranju od obrta prije 15 godina. mirovinsko je otišlo u zastaru zdravstveno još nisam dobio riješenje o zastari, ali nisam blokiran.
mogu li otvoriti j.d.o.o. i biti osnivač.

tomo kaže...

pozdrav,
molio bih informaciju.
imam dug prema zdravstvenom osiguranju od obrta prije 15 godina. mirovinsko je otišlo u zastaru zdravstveno još nisam dobio riješenje o zastari, ali nisam blokiran.
mogu li otvoriti j.d.o.o. i biti osnivač.

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

možete otvoriti jdoo bez zaposlenih za izjamljivanje web prostora na stranici.

Darko@

Možete otvoriti internet turističku agenciju, te će Vam trebati MTU za internet agenciju detalje možete dobiti u nadležnom Uredu za gospodarstvo.

Anonimno@

Žiro račun firme nema veze s Vašim zaštićenim računom, možda Vas je djelatnica krivo razumjela. Znači ako ste dobili rješenje o upisu jdoo u sudski registar s tim rješenjem, pečatom firme i NKD rješenjem idete u banku otvoriti POSLOVNI žiro račun.

Anonimno@

Ne morate polagati majstorski ispit kod jdoo, bitno je da registrirate tu djelatnost i firma se može time baviti onda.

tomo@

Ako iamte dug ne možete otvoriti jdoo. Ako je prošlo toliko vremena, predajte zahtjev za utvrđivanje zastare i otpis duga, kako biste mogli otvoriti jdoo.

MARKO kaže...

Pozdrav, kolega i ja želimo osnovati j.d.o.o.. Obojica smo stalno zaposleni u drugim poduzećima i htjeli bismo za početak osnovati društvo bez zaposlenih i ne plaćati doprinose i plaće. Da li je moguće npr. da se obojica registriramo kao osnivači i jedan od nas bude direktor?

Solventa.hr kaže...

Unknown@

Moguće je, jdoo može imati do 3 osnivača i 1 člana uprave direktora.

Anonimno kaže...

Poštovani , zanimaju me uvjeti za osnivanje j.d.o.o. za računalne i revizijske poslove ?
Da li je moguće registrirati gore navedenu djelatnost , iako nisam stručna osoba za to,tj.imam niz godina iskustva u tome poslu , ali nemam završenu ekonomsku školu !
Da li moraju biti opravdani razlozi za obavljenje određene djelatnosti , tj.neki dokazi ili se jednostavno bira određena djelatnost,bez nekakvih preduvjeta kao u obrtu.npr.stručna osoba sa zevršenom ekonomskom školom?!!
Unaprijed zahvaljujem

Anonimno kaže...

Pozdrav,

planiram tvoriti J.D.O.O .. pa bih me zanimalo nekoliko pitanja!

1.Otvorila bi j.d.o.o ..izrada nakita za odrasle(nausnice,ogrlice i sl), te nakit i stavri za djecu, tipa lanci za dude, gaze/pelene i sl..? što sve trebam zadovoljavati!

2.Dali mogu osnovati j.d.o.o biti vlasnik..i zaposliti sam sebe? pa kasnije i sestru?

3.na koliko sati se može zaposliti? dali sve ide u staž?

4. Plačanje zdravstvenog mirovinskog?

5.ispalta plača? npr. kada bih nakon nekog vremena zaposlila 1 osobu.?

6.dali se djelatnost moze raditi od doma (za početak)pošto bi vecina bilo ručni rad, te proizvodi slati pošštom!.. pa kasnije otvoriti trgovinu?

7. dali se moze dobiti neki poticaj od drzave? novac? ako da koliko?

8. koliki iznos se plača mjesecno za j.d.o.o tj koliki su troskovi, s obzirom da zarada za početak nebi bila toliko velika!

hvala..lp AAnonimno kaže...

pozdrav, htio bi otvoriti jdoo, bavio bi se prodajom nakita kojeg bi naručivao iz vana i još nekim sitnicama. trenutno nisam zaposlen pa me zanima koliko bi mjesečno koštali doprinosi i moja minimalna placa ako se prijavim na nekih 2h na dan, u početku očekujem zaradu 2000kn, dali se to isplati? mogu li otvoriti slobodan obrt? koja je bolja varijanta? moram mi imati nekakav poseban prostor i uvjete, radio bi od kuće i robu slao poštom i ne mislim stvarati velike zalihe roba. hvala na odgovoru.LP

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Pretpostavljam da ste mislili jdoo za računovodstvene i revizijske poslove, računalni su vezani uz računala...

Reviziju ne možete ali računovodstvo možete.

Anonimno@

Na većinu pitanja je već odgovoreno detaljnije pa molim pregledajte malo odgovore.

1) za određenu djelatnost najbolje se obratit Uredu za gospodarstvo i saznati točno koje uvjete traže.

2) Može

3) Minimalno 1 sat dnevno prijava, staž razmjerno satima.

4) Da, normalno plaćaju se doprinosi, 20% hzmo, 15% hzzo, zapošljavanje 1,7%, zaštita na radu 0,5%, porez ovisno o plaći

5) Da, normalno isplaćuje se plaća.

6) Možete iznajmiti dio stana firmi.

7) za poticaje raspitajte se na hzz-u. za samozapošljavanje je cca 25.000 kn.

8) hgk 42 kn/mj, knjigovođa ovisno o dogovoru, plaća ovisno o prijavi, najam prostora

Anonimno@

U tijeku je porezna reforma te će biti propisana minimalna osnovica za člana uprave - direktora, tako da do donošenja izmjena ne bih o točnim iznosima. Trenutno je za 2h doprinosi cca 300 kn državi, 640 kn Vama.

Možete otvoriti i obrt paušalni recimo, no tu su davanja mjesečna za doprinose cca 1.200 kn, zaradili išta ili ništa.

Anonimno kaže...

Poštovani,
Studentica sam koja radi studentski posao preko studentskog ugovora.
Razmišljam da bi otvorila j.d.o.o., ja bi bila osnivač, a majka bi bila direktor i zaposlena.
Znate li utječe li to kako na moja studentska prava i rad, jer bi ostala raditi u firmi u kojoj radim i sada. Ovo bi samo majka radila.
Također, ne živim s roditeljima niti sam prijavljena na istoj adresi kao i oni, ako to ima kakvog značaja.

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Ako ste samo osnivač tvrtke to ne utječe na studentska prava.
Također i ako ćete se kasnije zaposliti u firmi u kojoj sada radite preko st.ugovora nije problem, jedino ako recimo ostanete bez posla, a imate uvjete za naknadu s burze, nećete je dobiti jer imate više od 25% udjela u firmi.

Unknown kaže...

Pistovani....
planiram otvoriti jdoo koji bi se bavio kamionskim prijevozom, trgovinom drva, iskopima, ciscenjem i odrzavanjem... Vozila, strojevi, parking/skladiste drva bi bili u najmu pa me zanima mogu li pravdati troskove (registracije, popravaka, servisa)?
Ja bih bio osnivac, direktor i jedini zaposlen (na puno radno vrijeme) pa me zanima koliko bi bili mjesecni troskovi (osim troska knjigovode, znam da to ide po dogovoru).
Nisam zaposlen niti prijavljen na hzzz pa me zanima da li postoji mogucnost dobivanja poticaja za samozaposljavanje (onih 25000 kn) i koji su uvijeti.
Hvala!

Solventa.hr kaže...

kristina marijanović@

Možete pravdati troškove za servise, registracije i slično ako imate ugovor o najmu ili leasing vozila.

Od 01.01.2017. mjesečna davanja za minimalno propisanu plaću direktora će biti cca 2.000 kn (još nisu objavljene osnovice za 2017.g.), cca 4.000-4.170 kn neto (ovisno o osobnom odbitku), znači ukupni trošak plaće će biti cca 6.150 kn, uzmite s rezervom bit će nešto odstupanja jer nisu poznate osnovice još.

Prijavite se na HZZ i vidite s njima možete li ostvariti poticaje za samozapošljavanje, na njihovim stranicama imate trenutne uvjete.

Anonimno kaže...

Poštovani,

da li to znači da direktor tj. jedini osnivač društva neće moći biti prijavljen na primjerice pola radnog vremena, ako nije osiguran po niti jednoj drugoj osnovi?

Unaprijed hvala!

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Dok se ne objavi u Narodnim novinama cjelovit tekst izmjena zakona ništa nije sigurno...pretpostavlja se da će se moći kao i dosada, no ne mogu to tvrditi 100%.

Anonimno kaže...

Poštovani,

u prethodnim godinama rezervirali smo 25% dobiti i akumulirali smo 20.000 kn zakonskih rezervi. Ne želimo se preregistrirati u d.o.o. pa me zanima da li i nakon što smo dosegnuli zakonsku rezervu i dalje moramo 25% dobiti rezervirati?

Hvala i lijepi pozdrav,
Zoran

Unknown kaže...

Poštovani,

zaposlena sam za stalno puno radno vrijeme u jednoj školi. Voljela bi se baviti fotografiranjem u slobodno vrijeme
. Da li mogu ja biti jedini osnivač jdoo-a za fotografiranje i da li se mogu prijaviti na 2 sata?

Solventa.hr kaže...

Zoran@

Da morate i dalje rezervirati 25% sve dok ne pređete u d.o.o.

Ivana Kutni@

A zašto ne otvorite paušalni obrt za fotografiranje (ako imate kvalifikaciju), mislim da Vam je to povoljnije, pogotovo što je izmjenama iznos davanja za doprinose prepolovljen za one koji su već u radnom odnosu. Inače, možete biti osnivač, a prijaviti se možete jedino kao dopunski rad po čl.61 Zakona o radu najviše do 8 sati tjedno ne više od 180 sati godišnje, no treba Vam pisana suglasnost poslodavca u tom slučaju.

Unknown kaže...

Postovanje,
Interesiralo bi me dali za otvaranje jdoo je potrebno imati poslovni prostor ili se naknadno moze uzeti?

Anonimno kaže...

Poštovanje, otvorio bih jdoo za ugostiteljstvo. Radim kao državni službenik i ne mogu nikako imati jdoo na sebi. Otac mi je nezaposlen i stavio bih to na njega što znači da bi njemu plaćao doprinose oko 2000,00 kn? supruga mi treba ići na porodiljni i sada me zanima može li ona biti u jdoo-u osoba koja će biti kao član i da ne gubi pravo na porodiljni a da može umjesto mog oca uplačivati novac na banku od prometa ugost.objekta? hvala, Lp

Solventa.hr kaže...

Sara Kerep@
Morate imati sjedište firme negdje prijavljeno i za taj prostor će Porezna tražiti ugovor o najmu.

Anonimno@
Niste napisali status supruge - zaposlena ili nezaposlena ? Ako je supruga zaposlena drugdje može biti član uprave a otac može biti zaposlenik. U tom slučaju plaćate doprinose za oca.

Anonimno kaže...

poštovani
zanima me da li mi je bolje otvoriti j.d.o.o. ili obrt
naime trenutno na "crno" radim tapeciranje namjestaja i sada bi to registrirala zanima me sto mi sve treba za to jer sam samohrana majka i nebih zeljela da me drzava udavi davanjima

Anonimno kaže...

Poštovani

Jel mogu ja otvoriti jdoo i organizirati recimo partije, odlaske na utakmice poput dinama, sljeme i tako, a da nije turisticka agencija, mislim da bi moralo nesto postojati, naravno uz jos organiziranje nekih rodendana i tako, koja bi to onda djelatnost bila? da ne mora imati minimalne tehnicke uvjete i to? jel radite vi mozda izradu poslovnog plana i za koju cijenu*? hvala

Anonimno kaže...

Postovani, interesira me koji su dokumenti potrebni da strani drzavljanin otvori j.d.o.o. u Hrvatskoj. Drzavljanin je clanice EU. Da li je procedura ista kao i za hrvatske drzavljane. Hvala Vam puno :)

Anonimno kaže...

Dobar dan
Zanima me da li se može otvoriti jdoo za djelatnost humane medicine tj. liječničke ordinacije?
Hvala

ffredrick peterson kaže...

Jeste li u potrazi za poslovni kredit? osobni zajam, kuća kredit, auto kredit, studentski kredit, debt consolidation kredita, unsecured krediti, poduzetnički kapital, itd .. Ili ste odbijen kredit od banke ili financijske institucije za bilo kojeg razloga. Mi smo privatni lenders, kreditiranje poduzeća i pojedinaca u niskom i pristupačne kamatnu stopu od 2% kamatne stope. ako je zainteresiran? Kontaktirajte nas još danas na (fredrickpetersonloan@gmail.com) i dobiti kredit danas
Pozdrav,
Fredrick Peterson investicija Team

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

za tapeciranje namještaja možda Vam je dobra opcija paušalni obrt.

Anonimno@

Pogledajte popis NKD 2007 i pronađite ono što bi odgovaralo poslu kojim se mislite bavite.
U uredu za gospodarstvo možete provjerite detalje, a ako ste iz Zagreba imate Plavi Ured u Vodnikovoj gdje možete dobiti besplatno savjetovanje.

Anonimno@

Za zdravstvene usluge možete otvoriti tvrtku, no morate imati odobrenje Ministarstva za rad.
Bez toga ne možete otvoriti.

Anonimno kaže...

Pozdrav, zanima me dali se može otvoriti doo tj ugostiteljski objekt bez strucne spreme?
Procitala sam informaciju da se moze zaposliti netko ko je zavrsio sss ugostiteljske škole. Pa me zanima npr u slucaju da dobije ili da otkaz kako ona to funkcionira
Hvala
Alenka

Anonimno kaže...

Pozdrav zanima me suradnja sa opg firmama kojese bave proizvodnjom sira rakije i ostalih domacih proizvoda ja bih bio pretprodavac vecim firmama ili samostalnim kupcima, zanima me stabih trebao otvoriti

Anonimno kaže...

Poštovani,

blokiran sam od strane banke i trenutno nezaposlen, ali bih otvorio jdoo, pa me zanima da li će mi biti ovršena tvrtka u tom slučaju, s tim da sebe ne bih zaposlio u tvrtki nego bih samo bio vlasnik ili je to nemoguće?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Anonimno kaže...

Mozes zaposliti nekog sa sss ug škole i on ti je stručna osoba,a za slučaj da da otkaz ili ga dobije,moraš zaposliti osobu s istim kvalifikacijama,ali postoji ti mogućnost prekvalifikacije,skokneš u hrvatsku obrtnicku komoru i oni ti kažu gdje ćeš odraditi praksu i imaš jedan ispit usmeno,dobiješ svjedodžbu i ne ovisiš o nikom...

Anonimno kaže...

Čitaj u tekstu,ne mozes otvoriti firmu ako si blokiran...

Anonimno kaže...

Aha,to sam i mislila da. Znaci nemoguce je otvoriti doo ili jdoo bez strucne spreme bez obzira sto radim kao konobarica?
Btw hvala na odgovoru.

Miki 7 kaže...

Postovani,radim u drzavnoj firmi i htjela bi otvoriti jdoo. Bio bi to kozmeticki salon. Zanimalo bi me dali kao drzavni sluzbenik smijem biti vlasnik i direktor jdoo-a ili je bolje imenovati jednog od roditelja koji su u mirovini. Zaposlenica jdoo je zavrsena kozmeticarka koja bi ujedno bila jedina djelatnica. Mogu li vlasnik i direktor biti ista osoba? Hvala

Anonimno kaže...

Poštovanje,
bavim se 20 godina novinarstvom, zadnjih 12 godina radim isključivo honorarno. Nisam po struci novinar, ali se time bavim. Imam SSS. Sada su 'poskupila' davanja na honorare pa me poslodavac, kod kojeg imam siguran posao, traži da osnujem j.d.o.o. i da poslujem preko njega. To mi se i više isplati, jer bih preko j.d.o.o. zaposlio i sada nezaposlenu ženu u vlastitoj trgovini koju bi otvorili. Proučavao sam nacionalnu klasifikaciju djelatnosti i pod NKD 90.3 Umjetničko stvaralaštvo pronašao sljedeće djelatnost: Ovaj razred uključuje:
– djelatnosti slobodnih umjetnika kao što su kipari, slikari, crtači crtanog filma ili karikaturisti, graveri, bakroresci itd.
– djelatnosti slobodnih autora, za različita područja, uključujući beletristiku kao i tehničke tekstove
– djelatnost slobodnih novinara
– restauriranje umjetničkih djela kao što su umjetničke slike itd.
No, javni bilježnik mi nije želio registrirati tu djelatnost (NKD 90.3) tvrdeću da to neće proći na Trgovačkom sudu, jer da sve što se tiče novinarskog posla spada u djelatnost javnog informiranja. O.k., nisam pravnik pa sam pristao, ali problem je nastao kad sam došao u Hitro HR i kad su me tražili da kažem koja je osnovna djelatnost prema NKD-u. Ponovno sam otišao bilježniku i tražio da, o dodatnom trošku, doregistriram djelatnost umjetničko stvaralaštvo, ali on je ponovno rekao ne, jer da to trgovački sud neće prihvatiti, da se kod umjetničkog stvaralaštva radi o zakonu u kazalištima.... što sada da radim?. dakle ja samo pišem tekstove i predajem ih, 'prodajem' firmi koja se, između ostalog, bavi i tiskanjem mjesečnih lokalnih novina. Dakle ja nisam nakladnik prema Zakonu o medijima, gdje me bilježnik svrstao, nego običan slobodni novinar koji samo napišem tekst i 'prodam' ga. Dakle osobno ne mislim tiskati i izdavati novine ili emitirati radijski program što sada imam kao djelatnost, nego samo naručitelju isporučiti novinarski tekst.
Prosim vas za savjet, kako mogu legalno poslovati, da kasnije ne upadnem u probleme zbog NKD-a. Također mogu dobiti i poticaj za poduzetnike početnike, ali i tamo decidirano traže oznaku NKD-a.


Anonimno kaže...

Pitanje,

osnivanje jdoo-a traje recimo 5 dana. U mom slucaju osnivac je stranac, pa me zanima mora li isti biti prisutan svih 5 dana? jeli moguce obaviti korake koje ste naveli http://www.jdoo.info/2014/04/kako-osnovati-j.html u jednom danu? Moze li stranac ovjeriti nekakav dokument kod Javnog B. i da time dozvoljava nekom drugom da obavlja nesto za njega vezano za osnivanje? Recimo knjigovodu ili nekog.... ako ikako moze odgovor na mail, wb1950rijeka@gmail.com HVALA

Unknown kaže...

Postovani
Radim u inozemstvu da li mogu otvoriti j.d.o.o. U Hrvatskoj sa jednom zaposlenom osobom
Hvala

Anonimno kaže...

Imam problem(tko ga nema?).Vlasnica sam obrta,imala sam ortaka koji je izašao iz obrta 14 dana prije isteka ugovora o sufinanciranju.Svoje sam obveze ispunila i predala na biro,ona nije.Sad nakon tri godine biro potražnje novac od obrta(paušalni)tj.od vlasnika.Njena bjanko zadužnica je na birou,a moja je meni vraćena.Na njenoj kao i na mojoj je platac-jamac,što mi je činiti da izbjegnem ovo grozno stanje?Savjetovali su me da zatvorim obrt i otvorim jdoo,koliko je to dobro i kakve su posljedice?

Tehničar kaže...

Poštovani,

završio sam srednju školu za geodetskog tehničara, položio sam državni stručni ispit i imam cca 3 godine rasnog staža. Zanima me, mogu li otvoriti geodetski ured tj. geodetsku firmu kao tehnicčar pod j.d.o.o. u kojoj bi kao diplomirani inžinjer geodezije bio zaposlen prijatelj koji bi mogao ovjeravati elaborate. Naime, on ima žig i suglasnost DGU-a za obavljanje poslova. Koliko najmanje osoba može biti zaposleno?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru..

Anonimno kaže...

moje pitanje je dali mogu otvorit jdoo a da mi poslovni prostor bude u kuci tj posebno prostoriji u kojoj bi samo radila kozmeticke usluge ili bas moram unajmit prostor? lp :)

Anonimno kaže...

Postovani, razmisljam o otvaranju jdoo, zanima me posto sam vec zaposlen kod svog poslodavca, da li ja mogu u novootvorenom jdoo raditi bez prijave ugovora o radu

Solventa.hr kaže...

Anonimno@
Možete otvoriti firmu za ugostiteljstvo bez stručne spreme, to nije uvjet za otvaranje kao što je kod obrta.

Anonimno@
Za suradnju s OPGom trebate otvoriti firmu ili obrt.

Anonimno@
Možete otvoriti firmu ako ste blokirani od strane banke, bitno je da niste dužni državi.Firma je pravna osoba i ne može biti ovršena za dugove fizičke osobe. Ako ne budete član uprave-direktor niti zaposlenik tada nemate plaću, a ako budete isplaćivali dobit to će Vam biti ovršeno.

Miki 7@
Ovisi o internim pravilima da li smijete imati firmu ili ne, znam da tko radi u vojsci ne smije, znači ovisi od državne službe koja je i što su internim statutima propisali.
Vlasnik i direktor može biti jedna te ista osoba.

Anonimno@
Prema ovome što ste naveli Vi ste u neku ruku slobodni autor, obzirom da niste po struci novinar, i to bi išlo u tu kategoriju po meni. Ako treba promijenite bilježnika, jer kako može tvrditi da pisanje članaka nije slobodno autorstvo.

wb1950rijeka@gmail.com
Stranac može poslati ovjerenu punomoć kod bilježnika u svojoj zemlji (na hrvatskom i engleskom jeziku) da daje punomoć za vađenje oiba nerezidenta, i s tom punomoći možete izvaditi oib jer je to preduvjet za početak (trebat će vam i kopiju osobne ili putovnice).
Kad dobijete oib treba ispuniti obrazac za rezervaciju imena i poslati mu da vlastoručno potpiše, te s tim odete kod bilježnika. Kad bilježnik javi da je odobreno ime, s njim dogovorite koje djelatnosti će ići da može pripremiti papire i dogovarate termin kad bi stranac došao potpisati papire, uplatiti temeljni kapital. Rješenje od bilježnika možete dogovoriti da Vi preuzmete kad stigne. I mora doći nakon toga radi otvaranja poslovnog računa u banci.

Marinac M@
Možete.

Anonimno@
Ako ste Vi jamac-platac na zadužnici to će Vas stići kad tad, jedino što ako zatvorite obrt i otvorite firmu neće Vam moći plijeniti sve već 1/3 plaće.

Tehničar@
Možete otvoriti firmu za geodetske poslove i zaposliti inženjera, pitanje je tko će biti direktor jer nezaposleni direktor plaća doprinose na veliku osnovicu i to kao privatna osoba, znači ako biste Vi bili direktor onda bi se morali i Vi zaposliti.

Anonimno@
Za kozmetički salon morate imati prostor sa MTU, to nećete dobiti za prostoriju u kući.

Anonimno@
Ako već radite drugdje ne možete se zaposliti u svojoj firmi osim uz pismenu suglasnost poslodavca i to na max. 8 sati tjedno prema čl.61 Zakona o radu, tzv. dopunski rad.

Anonimno kaže...

Poštovani, planiram otvoriti j.d.o.o. za izradu namještaja po mjeri i prodaju već izrađenog namještaja. Zanima me mogu li izrađivati komade namještaja u kućnoj radionici te iste prijaviti u društvo kao artikle za prodaju i može li se alat (npr. ubodna pila) kupljen za osobne potrebe prijaviti kao alat za obavljanje djelatnosti?

Solventa.hr kaže...

Anonimno@
Privatni alat možete prodati firmi po kupoprodajnom ugovoru. Što se tiče prostora gdje ćete izrađivati namještaj za uvjete najbolje provjeriti u Uredu za gospodarstvo.

Anonimno kaže...

Poštovani,

da li je samo temeljni kapital u iznosu od 20k jedina razlika u otvaranju j.d.o.o i d.o.o.? Da li sam dužan prijaviti se kao direktor na neto od 5k kn (odnosno, koliko već je po novoj poreznoj reformi), ili postoji opcija minimalca? Da li moram imati registrirani poslovni prostor i ugovor o najmu, ili se mogu registrirati na adresu prebivališta?

Anonimno kaže...

Poštovani,

zanima me, mogu li otvoriti j.d.o.o. koji bi bio "smješten" kod kuće, a bavio bih se uslužnom djelatnošću fotografiranja i snimanja za svatove, krštenja,... ( dakle, može i ovako: foto i video, samo foto ili samo video - bilo koji način koji je moguć )!?

Također postoji problem što nemam završen niti jedan tečaj. Niti za snimatelja (kamermana) niti tečaj za fotografa. Moram li položiti jedan od ta dva tečaja kako bih mogao otvoriti j.d.o.o.?

Anonimno kaže...

Mogu li otvoriti jdoo čije bi sjedište bilo kod kuće, a bavio bih se prodajom leda (kockica leda)? Imao bih par aparata za pravljenje leda. Moraju li se zadovoljiti neki uvjeti i jel potreban dolazak neke sanitarne inspekcije prije da bi dozvolili rad i pravljenje tog leda u privatnom objektu? Te strojeve za pravljenje leda bih stavio u sobu gdje imam priključenu vodu i struju i onda ih pakirao u vrećice te ih prodavao - izričito i samo ako bih imao dozvolu i prijavljenu tvrtku, na crno ništa.

Ivan kaže...
Autor je uklonio komentar.
Anonimno kaže...

Niste me razumjeli. Zanima me mogu li izrađivati komade namještaja u kućnoj radionici recimo tri mjeseca, pa onda otvoriti firmu i staviti sav taj izrađeni namještaj na prodaju i što bude u slučaju da od trenutka otvaranja pa do danjeg ne bude nikakve dobiti, kako platiti doprinose i isplatiti plaću dvojici zaposlenika koji su ujedno i osnivači?

Anonimno kaže...

Radim u inozemstvu tocnije na bliskom istoku (KSA), neplacam porez u toj zemlji, dali bih mogao u otvoriti jdoo na osnovu dijelatnosti kojom se bavim te da mi uplate iz inozemstva sjedaju na racun tvrtke koju bih otvorio.
Te koliko bi mi doprinosi iznosili s obzirom da godisnje zaradujem vise od 240000 kn cca 20000 mjesecno?

Anonimno kaže...

Poštovani,planiram otvoriti dom za stare i nemoćne,zanima me da li mi je bolje u tu svrhu otvoriti firmu kao jdoo ili doo,unaprijed zahvaljujem.

Lp Igor

Goga14 kaže...

Poštovani,u budučnosti planiram otvoriti salon za šišanje pasa..koji bi uključivao prodaju robe za kučne ljubimce (vodilice, krevete, hranilice i sl..)..te čuvanje kučnih ljubimaca preko dana..koja je najbolja opcija otvaranja..j.d.o , d.o.o. ili paušalni obrt..trenutno bi bila jedini vlasnik i zaposlena..na koliko sati minimum je izvedivo ?hvala unaprijed na odgovoru..

Unknown kaže...

Dobar dan otvaram obiteljski dom za stare i nemocne osobe sta mi je najbolje otvoriti

Solventa.hr kaže...

Anonimno@
Da kao direktor morate biti prijavljeni na propisanu osnovicu od 5.030,35 kn ako se prijavite na puno radno vrijeme, ako se prijavite na nepuno radno vrijeme tada osnovica ide razmjerno satima prijave. Ugovor o najmu za sjedište će Vas tražiti Porezna i to možete prijaviti na adresi prebivališta, a da li morate imati poslovni prostor ovisi o djelatnosti.
Razlika između jdoo i doo je u temeljnom kapitalu, obveznim rezervama iz dobiti kod jdoo, te u broju članova uprave (kod jdoo može biti samo jedan član), te jeftinije zatvaranje jdoo.

Anonimno@
Možete prijaviti sjedište firme na adresi stanovanja, a djelatnost fotografiranja ionako vršite na terenu. Za jdoo nema uvjeta stručnosti kod otvaranja.

Anonimno@
Za uvjete kod proizvodnje i prodaje leda najbolje da kontaktirate Ured za gospodarstvo, nisam sigurna da to možete raditi kod kuće.

Anonimno@
Trebate otvoriti firmu i onda početi s proizvodnjom namještaja, ne razumijem kako biste izrađivali prije otvaranja firme ? Što se tiče isplate plaće/doprinosa ako nema prihoda uplati se pozajmica osnivača na žiro račun firme i isplate se davanja, a kad firma zaradi novac vrati osnivaču pozajmljeni novac.

Anonimno@
Možete otvoriti tvrtku u RH i fakturirati firmi na Bliskom istoku.Propisana osnovica za direktora je 5.030,35 kn minimalno, ukupan trošak je cca 5.900 kn od čega kao neto plaću dobijete cca 4.000 kn. Ta mjesečna davanja od cca 1.900 kn za izaslane radnike se uvećavaju za 20%. Također treba vidjeti ugovore između RH i konkretne zemlje (ako postoje) vezane uz oporezivanje i socijalno osiguranje.

Anonimno@
Igore, smatram da je bolje otvoriti doo za navedenu svrhu.

Goga14@
Mislim da Vam je najbolje krenuti s paušalnim obrtom. Mjesečni doprinosi su cca 1152 kn, komorski doprinos 228 kn tromjesečno, te porez ovisno o godišnjim primanjima.

Unknown@
Mislim da je najbolje otvoriti doo.

Anonimno kaže...

Štovani, kolegica i ja smo u planiranju osnivanja jdoo (za računovodstveno knjigovodstvene usluge). Obe smo nezaposlene, VSS spreme, bez blokada i dugova, u vlasnistvu malog posl prostora...
Zanima me na koji način možemo olakšati sebi taj početak plaćajući što manje doprinosa. Unaprijed hvala.
LP

Unknown kaže...

Poštovanje,zanima me mogu li preuzeti obrt od oca koji uskoro ide u mirovinu,a ja sam u profesionalnoj invalidskoj mirovini,tj. koja su moja prava uopće.Mogu li ja radit u obrtu,koji se inače bavi proizvodnjom i servisiranjem ventilacijske opreme,normalno mislim kada i ako preuzmem obrt od oca.Šta bi mi bilo najbolje u toj situaciji.Hvala unaprijed na odgovoru.

Unknown kaže...

Jdoo možete otvoriti bez obzira sto nemate ugostiteljsku skolu

Anonimno kaže...

Poštovani

Otvorio bi j.d.o.o (Automehaničarsku radionicu)
Koji su uvjeti i dali je to uopće izvedivo?

Anonimno kaže...

Postobani..Otvorila bi frizerski salon na j.d.o.o..Koji su uvjeti,i kako?.hvala

Anonimno kaže...

Poštovani,
otvorio bi j.do.o. za proizvodnju proizvoda od betona? Osim atesta za strojeve-alat (mješalicu i bušilicu) kakve dozvole bi trebao još imati, te uvjete proizvodnog prostora? Zanima me koliki je početni trošak otvaranja takvog j.d.o.o.?
Zaposlen sam na puno radno vrijeme.

Unknown kaže...

Pozdrav , htio bi otvorit jdoo za ugostiteljstvo , i zanima mr dali je to mohuce posto sam na zasticenom racunu odnosno u blokadi !

Unknown kaže...

Poštovani,zaposlena sam u Njemačkoj na nepuno radno vrijeme.Željela bih se baviti djelatnošću coachinga i savjetovanja,usluge bih nudila na području Ex-Yu.Što mi preporučate,da otvorim Jdoo ili postoji neki derugi oblik registracije za savjetovanja te vrste?Pošto u De plaćam porez i doprinose,sve što legne na rč. u HR će se tretirati kako?
Hvala unaprijed!

Unknown kaže...

Dobar dan pokrenuo sam otvaranej jdoo i dosao sam do koraka 6 sa vase stranice
http://www.jdoo.info/2014/04/kako-osnovati-j.html
upisao sam se u zavod za statistiku.
Ali u meduvremenu sa svatio da jdoo nece moci funkcionirati za mene i sada bi ja to zatvorio.
Sto trebam poduzeti sada jer prakticki nemam jos ni racun za jdoo u banci

Anonimno kaže...

Poštovanje, Zaposlenik sam u javnoj upravi ali bih otovrio j.d.o.o., odnosno trgovinu pogrebne usluge, imam svoj prostor. Što mi je činiti? Kome se obratiti za više informacija o pogrebnoj tvrtci. pročitao sam negdje da trebam dobiti i koncesiju svoje općine, mislim ja ne bih proizvodio pogrebnu opremu,nego bih je samo prodavao. Hvala!

Unknown kaže...

Evo samo da kazem svoje iskustvo, nadajući se da sve ide po ovom kako piše, odlucio se za rezervaciju imena, te je biljeznik predao u petak, evo danas je četvrtak, još nema rezultata o rezervaciji, tako da tjedan dana stojim u mjestu, a i upis u trgovačom sudu su mi kod biljeznika rekli da traje također bar 3 dana

Solventa.hr kaže...

Anonimno@
Kolegica i Vi se možete prijaviti na nepuno radno vrijeme za početak, kako biste plaćali manje doprinosa.

davor mahnet@
Ako se radi o invalidskoj mirovini radi profesionalne nesposobnosti za rad tada možete obavljati samostalnu djelatnost prema čl.99 Zakona o mirovinskom osiguranju, bez da Vam se obustavlja mirovina. Sam postupak preuzimanja obrta se radi na način da prvo Vi uđete kao ortak u obrt, a nakon toga otac istupi iz obrta.

Anonimno@ više njih
Vezano za posebne uvjete određene djelatnosti obratite se Uredu za gospodarstvo, gdje ćete dobiti sve potrebne informacije.

Unknown@
Osobna blokada nema veze s firmom, možete otvoriti, jedini uvjet je da niste dužni državi.

Patricija Simov@
Možete otvoriti firmu, a ako ste zaposleni u Njemačkoj bit će potrebno izvaditi potvrdu A1 kojom dokazujete da je za doprinose nadležna Njemačka, sve što firma zaradi je prihod firme, a kad se oduzmu troškovi i plati porez na dobit, možete isplatiti zadržanu dobit.ivan kaže...

Može li redovni student otvoriti jdoo?

Unknown kaže...

Postovani,imao sam soboslikarski obrt kojo je zatvoren prije 8 godina te isti je u blokadi.zanima me dali ja mogu ossnovati j.d.o.o i ako da dali postoje rizici.hvala

Unknown kaže...
Autor je uklonio komentar.
Anonimno kaže...

Da li bi ste me po otvaranju jdoo, Vi mogli posavjetovati u vezi ugovora, itd. za slanje radnika u Njemacku i Austriju. I naravno ostale Vase usluge bih trebao... Imam ponude ozbiljnih personal biroa, kojima trebaju elektricari, gradjevinci, itd. Citam, pisem i govorim DE i ENG. Srdacan pozdrav

Anonimno kaže...

Poštovanje

Imam par pitanja..
1)razmišljam pokrenuti jednu franšizu koja se zapravo temelji na lakiranju,nešto kao air brush,a kako bi to pokrenuo moram proći njihov trening obuke,pa me zanima ako nisam certificiran lakirer tj nisam završio obrazovanje za lakirera da li bi mogao obavljati taj posao sa njihovim certifikatom?
2)koju vrstu djelatnosti bi trebao otvoriti da bi mogao raditi taj posao?

unaprijed hvala
Lijep pozdrav
Matija

Karlos kaže...

Postovani,
prijatelj i ja imamo namjeru osnivanja jdoo-a.
1.On je zaposlen ,a ja sam na birou.Jesmo li izuzeti placanja doprinosa ako se ne prijavljujemo i postoji li ta mogucnost uopce!?
2.U slucaju moje prijave u Jdoo-u ...imam li pravo na jednokratnu isplatu zaostalih mjesecnih naknada sa biro-a?
Zahvaljujem

Solventa.hr kaže...

@Unknown
Ako na obrtu imate dugovanje prema državi ne možete otvoriti jdoo.

@Anonimno
Za ugovore se obratite pravniku za radno pravo. Nažalost ne primamo nove klijente.

@Anonimno (Matija)
Možete otvoriti jdoo, tu ne trebate kvalifikaciju.

@Karlos
1) ako obojica budete vlasnici (osnivači) a samo prijatelj član uprave nemate obvezu plaćanja doprinosa obzirom mu doprinose plaća poslodavac gdje radi.

2) raspitajte se na HZZu takva mogućnost je postojala, ne znam da li još uvijek je moguće.

Anonimno kaže...

lijep pozz...

htio bih otvorit j.d.o.o i bavit se elektrikom i zaposlit 1 prijatelja,pa me zanima dal mogu se bavit time posto nisam zavrsio tu struku il postoji odredjeno cime se moram bavit,,npr,,zavrsio sam mehaniku i moram se sam mehanikom bavit...
hvala

Anonimno kaže...

Pozdrav,

stalno sam zaposlen, a planiram otvoriti jdoo za:
-Elejktroinstalaterske radove
-Soboslikarske radove
-Popravak i održavanje električnih aparata
-Popravak i instaliranje klima uređaja
-Iznajmljivanje nekretnina..

Zanima me moram li imati zaposlenu osobu, ili ja mogu za početak biti samo direktor i osnivač

Hvala

Anonimno kaže...

Vezano za gorenji post.
Inženjer sam sa potrebnim ovlaštenjima i dozvolama za servisiranje klimatizacijske opreme

Anonimno kaže...

Poštovani,
trenutno smo kolega i ja zaposleni kod obrtnika. Zanima me da li može jedan od nas otvoriti jdoo a da ostanemo istovremeno zaposleni kod sadašnjeg poslodavca, i taj jdoo ne bi imao u tom slučaju nijednog zaposlenog. S vremenom bi se obojica prebacila u osnovani jdoo.
Zahvaljujem na odgovoru.

Ante_Boras kaže...

Postovani,

Odlucio sam otvoriti doo, u pocetku bez zaposlenih (ja cu biti samo vlasnik). Zanima me moze li se dobiti "osiguranje od profesionalne odgovornosti" ako nemas uposlenih ljudi. Drugo pitanje je hocu li moci angazirati freelance-ere (fizicka osoba) da mi odradjuju projekte za pocetak dok se ne uhoda posao, pa da ih tek onda zaposlim. Hvala.

Lp,
Ante Boras

Anonimno kaže...

Poštovani,

otvorili smo j.d.o.o. te me zanima da li možemo u banci uplatili novce na žiroračun kao privatna osoba kako bi mogli početi obavljati djelatnost jer trenutno imamo samo iznos početnog kapitala koji nije dovoljan za pokriće troškova?

Hvala.

Anonimno kaže...

korisnik sam prijevremene starosne mirovine. Dali mogu otvorite JDOO za obavljanje keramičkih radova i sl. Ako sam osnivač i vlasnik nemam zaposlenih dali mogu sam obavljati radove i izdavati račun

IvanA kaže...

Poštovani,
Dali je otvaranje jdoo oblik društva prikladna i najbolja opcija za uvoz spiruline iz Kine?

Anonimno kaže...

Poštovani,izrađujem nakit i suprug bi bna svoje ime otvorio jdoo. On je zaposlen u privatnoj firmi.Zanima me dali suprug i u jdoo mora plačati mirovinsko i zdravstveno. Zanima me i dali bi bio porezni obveznik s obzirom da to nebi bila neka velika zarada. Hvala

Anonimno kaže...

Postovani ako sam vec imao J.D.O.O. koji je osnovan 2013. I sada je u stecaju(obrisan) dali ja mogu ponovo otvoriti j.d.o.o. ne vezano za taj prvi ili ce me zezati oko tog prvog? Hvala najlijepsa

NB1 kaže...

Poštovani,
suprug je u radnom odnosu, no otvorio bi uslužnu djelatnost (77.11- iznajmljivanje i davanje u zakup(leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije). Zanima nas može li obavljati tu djelatnost uz redovan radni odnos, te u kom vidu to mora biti registrirano. Može li kao obrt (paušalni) ili mora biti tvrtka/jdoo? Hvala. Nada.

Neven kaže...

Poštovani,
Želio bi otvoriti jdoo u kojem bi nudio usluge optimiziranja web stranica i marketinške poslove. Obzirom radim u firmi na puno radno vrijeme, da li moram biti i zaposlenik svojeg jdoo obzirom na opis poslova. Lp

Unknown kaže...

Koja je razlika kad Hrvat otvara j.d.o.o. i kad osoba sa dvojnim drzavljanstvom ( hrvatsko i svicarsko) otvara....i ima li razlike?
Hvala puno na odgovoru.

marko kaže...

Postovani, otvorili smo kafic.. ja sam direktor u jdoo-u i jos jedan clan uprave je..koliko bi dosla promjena direktora u jdoo-u? Znaci clan uprave bi dosao na moje mjesto a ja se nebih vise vodio u papirima... i dali kafic moze nastavit i dalje s poslovanjem dok ne dođu papiri s promjenom direktora u jdoo-u? Hvala puno na odgovoru

Unknown kaže...

Poštovani,zanima me dali je moguce otvoriti jdoo naprimjer fasader ako nemam strucnu spremu.
Ustvari radim taj posao vec 15 g i imam samo osnovnu skolu i planiram pokrenuti vlastiti posao
pa me zanima dali je to moguce.Unaprijed zahvalan.

Photos kaže...

Poštovani
Zanima me dali mogu otvoriti zaštitarsku firmu u j.d.o.o pošto imam završenu samo osnovnu školu?

I dali se dobije poticaj kakav?

Anonimno kaže...

Sta bi mi trebalo za otvaranje firme preko jdoo za rudnik i dali je potrebna srednja skola?

Anonimno kaže...

Zanima me koliko to sve kosta da se otvori firma preko jdoo?
Lp

Anonimno kaže...

Gdje moram prvo doci da bi pokrenuo za otvaranje firme?

Anonimno kaže...

Poštovani,
želio bi otvoriti jdoo i raditi za sebe. Po struci sam vodoinstalater. Kako ne bi radio fuš na crno. Zanima me što je sve od dokumenata potrebno sebi za plaću, amortizaciju auta i uređaja, ira i ura knjige, imate li negdje popis cijele dokumentacije koju trebam voditi. Nemam majstorski i zato ne bi sam obrt kao takav otvarao. Za početak bi samo ja bio zaposlenik svoje firme. Imam završene tri srednje škole vodoinstalater, ekonomska i profesionalni vozač. I mogu li člana obitelji kasnije zaposlit za vođenje dokumenata, koji već radi u informatičkoj firmi?

Zanima me jdoo jer u obitelji imamo osobe koje imaju obrte ali za koje nisu potrebni majstorski i koji sami sebi vode knjige. Koliko dođu usluge knjigovođa i kako se to vodi? Hvala unaprijed

RB Unigenito - Računovdstveni servis kaže...

Anonimno kaže...
Gdje moram prvo doci da bi pokrenuo za otvaranje firme?

6. siječnja 2018. u 03:24

ODG:
Poštovani, prvi korak u otvaranju firme je odlazak kod javnog bilježnika.
Također, kao opciju imate finin servis Hitro.hr, koji vas vodi kroz cijeli postupak.

LP

RB UNIGENITO kaže...

Anonimno kaže...
Zanima me koliko to sve kosta da se otvori firma preko jdoo?
Lp

6. siječnja 2018. u 03:21

ODG:
Otvaranje samog j.d.o.o-a košta oko 700-800 kn.

RB UNIGENITO kaže...

Poštovani
Zanima me dali mogu otvoriti zaštitarsku firmu u j.d.o.o pošto imam završenu samo osnovnu školu?

I dali se dobije poticaj kakav?

6. siječnja 2018. u 02:18

ODG:
Samo otvaranje j.d.o.o.-a nije uvjetovano, te vi birate određenu vrste djelatnosti kojima ćete se baviti.
Ali za uvjete koje morate imati da bi obavljali navedenu djelatnost, tj. licence i sl. se možete obratiti HGK, koja ima svoj kontaktni centar.
Što se tiče poticaja, oni su dosta širok pojam.
Za poticaje za zapošljavanje se možete obratiti HZZ-u, te na njihovim stranicama pogledati koje mjere nude u 2018.godini.
Za ostale vrste poticaja možete kontaktirati firme koje se time bave, ili pratiti natječaje od npr. Min.gospodarstva, Grada Zagreba i sl.

Unknown kaže...

željko juriša kaže...
Poštovani,zanima me dali je moguce otvoriti jdoo naprimjer fasader ako nemam strucnu spremu.
Ustvari radim taj posao vec 15 g i imam samo osnovnu skolu i planiram pokrenuti vlastiti posao
pa me zanima dali je to moguce.Unaprijed zahvalan.

30. prosinca 2017. u 11:19

ODG:

Poštovani,

Za razliku od obrta, za koji u određenim djelatnostima i strukama morate imati majstorski ispit, za otvaranje j.d.o.o.-a to nije potrebno.
Tako da možete otvoriti j.d.o.o bez obzira na stručno obrazovanje.

LP

RB UNIGENITO kaže...

Neven kaže...
Poštovani,
Želio bi otvoriti jdoo u kojem bi nudio usluge optimiziranja web stranica i marketinške poslove. Obzirom radim u firmi na puno radno vrijeme, da li moram biti i zaposlenik svojeg jdoo obzirom na opis poslova. Lp

27. studenoga 2017. u 14:58

ODG:

Što se tiče obaveze prijave na mirovinsko osiguranje (regulirano zakonom o mir.osiguranju), koje kaže da ukoliko ste član uprave, morate imati neku osn. osiguranja, (a u ovom slučaju ste osigurani po osn.radnog odnosa u toj drugoj tvrtci, ne morate), ali ako obavljate posao koji se može tretirati kao radni odnos, onda bi vam svakako preporučio da napravite prijavu barem na dopunski rad, koji je reguliran čl.61.st.3 i čl.62.st.3, koji kaže da bez obzira na to što kod drugog poslodavca radite u punom radnom vremenu, možete sklopiti ugovoro o dopunskom radu do najviše 8h tjedno, odnosno 180h godišnje. S tim da za to morate imati suglasnost poslodavca kod kojeg već radite.

LP

Anonimno kaže...

vlasnik sam firme i direktor a želim ići u prijevremenu mirovinu i nastaviti
voditi firmu kao prokurista.
A prem zakonu tada nema direktora i nema tko imenovati mene kao prokurista.
Navodno da treba biti stalno zaposlena osoba biti direktor da mene može imenovati za prokurista.A nemam nikog stalno zaposleno da ga mogu imenovati direktorom pa da on mene imenuje za prokurista,nitko u familiji nije zaposlen za stalno.
Da li je to moguće izvesti?J a mislim da nije ali pita......i zahvaljujem na
odgovoru ako ga ima.
LP
stevoseljak@gmail.com

RB UNIGENITO kaže...

marko kaže...
Postovani, otvorili smo kafic.. ja sam direktor u jdoo-u i jos jedan clan uprave je..koliko bi dosla promjena direktora u jdoo-u? Znaci clan uprave bi dosao na moje mjesto a ja se nebih vise vodio u papirima... i dali kafic moze nastavit i dalje s poslovanjem dok ne dođu papiri s promjenom direktora u jdoo-u? Hvala puno na odgovoru

ODG:

Za cijenu promjene se možete obratiti bilo kojem javnom bilježniku, s obzirom na to da oni određuju cijene prema tarifama koje su im propisane.
Za vrijeme promjene vi možete sasvim normalno obavljati djelatnost.
Kod ovog pitanja vam je bitnije da li ste vi ili taj drugi član uprave u r.o. u tom kafiću, tj. da li se šta mijenja po tom pitanju.

RB UNIGENITO kaže...

NB1 kaže...
Poštovani,
suprug je u radnom odnosu, no otvorio bi uslužnu djelatnost (77.11- iznajmljivanje i davanje u zakup(leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije). Zanima nas može li obavljati tu djelatnost uz redovan radni odnos, te u kom vidu to mora biti registrirano. Može li kao obrt (paušalni) ili mora biti tvrtka/jdoo? Hvala. Nada.


ODG:

Poštovana, vaš suprug može otvoriti j.d.o.o. bez obzira što je u r.odnosu u drugoj tvrtci. Pitanje koje se nameće je obaveza r.o. za obavljanje djelatnosti koju ste naveli. Dakle, ako se taj posao koji bi vi i on obavljali u tom j.d.o.o. može tretirati kao nesamostalan rad, onda morate biti prijavljeni u radni odnos kako bi ga obavljali.

LP

RB UNIGENITO kaže...

Neven kaže...
Poštovani,
Želio bi otvoriti jdoo u kojem bi nudio usluge optimiziranja web stranica i marketinške poslove. Obzirom radim u firmi na puno radno vrijeme, da li moram biti i zaposlenik svojeg jdoo obzirom na opis poslova. Lp

Nastavno na prethodni odgovor, ako se poslovi koje bi vi obavljali može dokazati da su autorska djela (neka vrsta intelektualnog vlasništva), onda bi ih mogli obavljati preko autorskih honorara, dakle ne bi bilo obaveze r.o. Bitno je utvrditi razliku između jednoga i drugoga.

Anonimno kaže...

Poštovani,

zaposlena sam na neodređeno vrijeme u jednoj firmi, i radim 6 sati u dogovoru s poslodavcem.
Moja prijateljica otvara obrt (djelatnost dizajn interijera) uz paušal te bi zajedno radile, odnosno ja bi se po potrebi uključivala u određeni projekt.
Interesira me:
- na koji način (pravni oblik) ja mogu raditi s njom, a da i dalje ostanem raditi u postojećoj firmi na 6 sati, i da li poslodavac to mora znati?
- isto tako me interesira, ako postoji više opcija koja bi meni bila financijski najisplativija, odnosno s minimalnim davanjima, i kolika bi to davanja cca bila?

Isto tako me interesira da li je moguće imati sporedno zanimanje gdje bi djelatnost bila dizajn interijera?
Zahvaljujem.

Anonimno kaže...

Nadovezujem se na gornji mail.....završila sam program usavršavanja za poslove dizajnerice interijera.
Lijep pozdrav.

Pupy kaže...

Molila bih vas za pomoc....
Naime, trenutno sam zaposlena ali planiram otvoriti jdoo za proizvodnju i prodaju slastica. Znaci, ne slasticarnu nego poslovni prostor u kojem ce se iste proizvoditi. Zanima me da li moram zavrsiti slasticarsku skolu ili je dovoljan tecaj za slasticarstvo ciji pecat ide u radnu knjizicu?

RB UNIGENITO kaže...

Anonimno kaže...
Poštovani,

zaposlena sam na neodređeno vrijeme u jednoj firmi, i radim 6 sati u dogovoru s poslodavcem.
Moja prijateljica otvara obrt (djelatnost dizajn interijera) uz paušal te bi zajedno radile, odnosno ja bi se po potrebi uključivala u određeni projekt.
Interesira me:
- na koji način (pravni oblik) ja mogu raditi s njom, a da i dalje ostanem raditi u postojećoj firmi na 6 sati, i da li poslodavac to mora znati?
- isto tako me interesira, ako postoji više opcija koja bi meni bila financijski najisplativija, odnosno s minimalnim davanjima, i kolika bi to davanja cca bila?

Isto tako me interesira da li je moguće imati sporedno zanimanje gdje bi djelatnost bila dizajn interijera?
Zahvaljujem.

ODG:
Ukoliko radite na 6h dnevno u drugoj firmi (nepuno radno vrijeme) onda vam je opcija prijaviti se u obrtu kod prijateljice na 2h dnevno ili manje (koliko je potrebno za obavljanje poslova). Jedino se u tom slučaju ta 2 poslodavca (onaj kod kojeg trenutno radite, i prijateljica kod koje bi bili zaposleni), moraju dogovoriti o terminu korištenja g.o., te poslodavci također moraju ispoštivati odredbe o dnevnom i tjednom odmoru (prema ZOR-u). Što se tiče odobrenja sadašnjeg poslodavca, koliko nam je poznato, niste dužni tražiti sadašnjeg poslodavca dopuštenje), što biste morali tražiti kada bi kod njega bili zaposleni na puno radno vrijeme (8h dnevno), tj. ovo kod prijateljice bi vam bio dopunski rad.
Trošak ovisi o ugovorenoj plaći, pa tako minimalna plaća u 2018.godini iznosi 3.439,80 (za puno radno vrijeme), što se dijeli srazmjerno broju sati na koliko je radnik prijavljen. Npr. na 2 sata dnevno to vam je 859,95 kn brutto, od čega vi kao radnica dobijete na račun 522,85 kn, a ukupan trošak za doprinose i poreze vam je 485,01 (ako uzmemo u obzir da osobni odbitak ne koristite, pa plaćate poreza i prireza 165,11 kn -za grad Zagreb), s obzirom da vam je PK kartica kod prvog poslodavca.
Ima tu još drugih kombinacija, ako ste npr.osoba mlađa od 30 god.pa imate pravo na olakšicu dopr.na plaću potpisom ugovora na neodređeno i sl.
Ali za te detalje bi vam bilo najbolje da se konzultirate sa nekim računovodstvenim uredom.

RB UNIGENITO kaže...

Anonimno Anonimno kaže...
vlasnik sam firme i direktor a želim ići u prijevremenu mirovinu i nastaviti
voditi firmu kao prokurista.
A prem zakonu tada nema direktora i nema tko imenovati mene kao prokurista.
Navodno da treba biti stalno zaposlena osoba biti direktor da mene može imenovati za prokurista.A nemam nikog stalno zaposleno da ga mogu imenovati direktorom pa da on mene imenuje za prokurista,nitko u familiji nije zaposlen za stalno.
Da li je to moguće izvesti?J a mislim da nije ali pita......i zahvaljujem na
odgovoru ako ga ima.
LP
stevoseljak@gmail.com

ODG :

Poštovani,

U pravu ste, prema ZTD-u firma mora imati barem jednog člana uprave (direktora).
Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, taj član uprave (direktor) mora imati neku osnovu osiguranja, inače je dužan plaćati doprinose kao član uprave (što je neisplativo s obzirom da se ti doprinosi plaćaju na visoku osnovicu, i ne predstavljaju trošak firme, nego je to trošak fizičke osobe koja ih plaća).
Nadalje, neka osnova osiguranja na HZMO može biti i npr.obrt (dakle ako vam netko koga bi postavili za direktora ima otvoren obrt, i osiguan je po toj osnovi, također može biti član uprave, bez obaveze osiguranja i plaćanja doprinosa kao član uprave), ili netko tko je prijavljen npr. 1 sat dnevno. Jer nigdje nije strikto navedeno da prijava mora biti na puno radno vrijeme.

LP

LP

RB UNIGENITO kaže...

Anonimno kaže...
Poštovani,
želio bi otvoriti jdoo i raditi za sebe. Po struci sam vodoinstalater. Kako ne bi radio fuš na crno. Zanima me što je sve od dokumenata potrebno sebi za plaću, amortizaciju auta i uređaja, ira i ura knjige, imate li negdje popis cijele dokumentacije koju trebam voditi. Nemam majstorski i zato ne bi sam obrt kao takav otvarao. Za početak bi samo ja bio zaposlenik svoje firme. Imam završene tri srednje škole vodoinstalater, ekonomska i profesionalni vozač. I mogu li člana obitelji kasnije zaposlit za vođenje dokumenata, koji već radi u informatičkoj firmi?

Zanima me jdoo jer u obitelji imamo osobe koje imaju obrte ali za koje nisu potrebni majstorski i koji sami sebi vode knjige. Koliko dođu usluge knjigovođa i kako se to vodi? Hvala unaprijed

7. siječnja 2018. u 14:44


ODG:
Pitanje je dosta široko postavljeno, i trebalo bi mi nekoliko sati da vam napišem šta vam je sve potrebno za navedeno.
Također, dokumentacija ovisi o više detalja, kao što su npr. da li ste u sustavu PDV-a ili niste, tako da u tom slučaju morate poštivati odredbe zakona i pravilnika o pdv-u, i mjesečno ili kvartalno predavati PDV obrasce, kao i PDV-S ili PDV-ZP obrasce ukoliko poslujete sa zemljama EU.
Ako otvarate j.d.o.o. obveznici ste poreza na dobit, i morate voditi sve evidencije sukladno tome, te svake godine predavati PD obrazac, OKFŠ obrazac.
Što se tiče obračuna plaće, svaki mjesec morate raditi obračun plaće, za što vam je potreban program, te izrađivati propisani izvještaj JOPPD.
Člana obitelji koji je već zaposlen u nekoj firmi na puno radno vrijeme možete zaposliti na dopunski rad u svojoj firmi, uz pisanu suglasnost tog 1.poslodavca.
Cijena knjigovodstva vam ovisi o više parametara, kao što su : broj URA, broj IRA, broj izvoda, broj radnika, djelatnost kojom se firma/obrt bavi i sl.
Ali neki okvir je da za obrte cijene kreću od 400-500 kn pa naviše, a za j.d.o.o. od 800-900 kn. Naravno, to također ovisi i o gradu u kojem se nalazite, i još puno čimbenika, s obzirom da cijene nisu propisane zakonom, tako da vam se može dogoditi da za istu stvar dobijete ponudu od 500,00 kn, pa iza toga 1.500,00.

LP


RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Anonimno kaže...
Pozdrav,

stalno sam zaposlen, a planiram otvoriti jdoo za:
-Elejktroinstalaterske radove
-Soboslikarske radove
-Popravak i održavanje električnih aparata
-Popravak i instaliranje klima uređaja
-Iznajmljivanje nekretnina..

Zanima me moram li imati zaposlenu osobu, ili ja mogu za početak biti samo direktor i osnivač

Hvala

ODG:

Vi u j.d.o.o.-u ne morate imati zaposlenu osobu, samo pazite na dvije stvari,
1. Ako ste vi direktor (član uprave), onda prema mir.osiguranju morate imati neku osnovu osiguranja. S obzirom da ste zaposleni u toj drugoj firmi, to vam predstavlja osnovu osiguranja, tako da je po tom pitanju sve ispravno.

2. Ako ćete obavljati radove koji se mogu karakterizirati kao nesamostalni rad (za koji je potrebno sklapanje ugovora o radu i prijava na HZMO i HZZO), onda bi svakako morali imati zaposlenog radnika (sebe ili nekog drugog da ih obavlja).
Ljudi često miješaju funkciju direktora (člana uprave) jer on konkretno obavlja poslove zastupanja i vođenja društva, a ne i poslove za koje bi morao biti sklopljen ugovor o radu (npr. rad u trgovini, rad u ugostiteljskom objektu i sl.)

Anonimno kaže...

Poštovani. Molim vas, otvorila bi nešto za proslavu dječjih rođendana, tj. rođendaonicu. Kako sam stalno zaposlena na puno radno vrijeme, da li je moguće otvoriti j.d.o.o. za isto te da li je moguće u istom prostoru i djelatnosti održavati satove plesa za djecu? Hvala puno.

Anonimno kaže...

Pozdrav...zanima me jedna informacija..radim vec za neku firmu te me zanima dali bi bez obzira sta radim za neku firmu mogao sebi otvoriti jdo i radit u svojoj privatnoj garazi poliranje auta...hvala lp

Anonimno kaže...

Poštovani,

ja sam vlasnik firme koja je trenutno dužna prema državi a za direktora imam prijatelja i pošto smo trenutno u blokadi i otežano nam je poslovanje dali on kao direktor na svoje ime može otvoriti novu firmu ? Imamo dug za porez na dobit(blokirani od strane drzave) te mirovinsko i zdrastveno jedan dio. Unaprijed hvala

Anonimno kaže...

Poštovani, isplati li se otvarati j.d.o.o ako su mjesecna primanja između 2 i 3 tisuce kuna?

Anonimno kaže...

Poštovani,
Radim na neodređeno u osnovnoj školi puno radno vrijeme. Razmišljam o poslovima prevođenja, poučavanja i savjetovanja. Zanima me sljedeće:

1) Trebam li otvoriti obrt, j.d.d.o ili naplaćivati svoje usluge kroz dopunski rad?

2) Koji bi bio najbolji način ako u to uključim i supruga?

3) Treba li mi dopuštenje neke druge institucije za obavljanje ovakvog posla?

Unaprijed zahvaljujem

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Poštovani. Molim vas, otvorila bi nešto za proslavu dječjih rođendana, tj. rođendaonicu. Kako sam stalno zaposlena na puno radno vrijeme, da li je moguće otvoriti j.d.o.o. za isto te da li je moguće u istom prostoru i djelatnosti održavati satove plesa za djecu? Hvala puno.

ODG:
Poštovana, vi uz stalno zaposlenje možete otvoriti j.d.o.o, ako ćete vi biti vlasnica i direktor, a istovremeno ste zaposleni u drugoj firmi, nemate obavezu biti zaposleni u tom j.d.o.o. što se tiče HZMO-a, jer imate osnovu osiguranja, ali vodite računa o tome da ako budete obavljali poslove koji se mogu tretirati kao nesamostalan rad, onda bi trebali imati nekoga zaposlenog koji te poslove obavlja.

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Pozdrav...zanima me jedna informacija..radim vec za neku firmu te me zanima dali bi bez obzira sta radim za neku firmu mogao sebi otvoriti jdo i radit u svojoj privatnoj garazi poliranje auta...hvala lp

ODG:

Pozdrav,
Vaš ništa ne priječi da otvorite j.d.o.o., samo ukoliko budete obavljali djelatnost koja se može tretirati kao nesamostalan rad (za što je potrebno biti u radnom odnosu), onda vi ili netko drugi morate biti prijavljeni u tom j.d.o.o-u. Što se tiče pitanja da li možete to raditi u vašoj garaži, to se možete raspitati u nadležnnom uredu za gospodarstvo,ili HGK-u.

LP

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Poštovani,

ja sam vlasnik firme koja je trenutno dužna prema državi a za direktora imam prijatelja i pošto smo trenutno u blokadi i otežano nam je poslovanje dali on kao direktor na svoje ime može otvoriti novu firmu ? Imamo dug za porez na dobit(blokirani od strane drzave) te mirovinsko i zdrastveno jedan dio. Unaprijed hvala

ODG:
Prilikom otvaranja firme, javni bilježnik će tražiti izjavu da nemate nepodmirenih dugovanja prema državi. Mislim da se tu radi samo o članovima društva, dakle vlasnicima. Imate primjer te izjave na internetu. Najbolje bi bilo da se prije otvaranja konzultirate sa javnim bilježnikom.

LP

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Anonimno kaže...
Poštovani, isplati li se otvarati j.d.o.o ako su mjesecna primanja između 2 i 3 tisuce kuna?

Poštovani,

Na to pitanje je teško odgovoriti, iz razloga što bi za navedeno trebalo više informacija.
1. Da li će taj j.o.o imati koga u radnom odnosu
2. Da li će biti u sustavu pdv-a ili ne.

Početni troškovi koje imate bez obzira na primanja su vam članarina HGK od 42,00 kn (ne plaća se samo u slučaju kad je društvo u likvidaciji ili stečaju). Također imate mjesečne troškove računovodstva i sl.
Na tih 2-3 tis.primanja koje ste naveli je potrebno platiti porez na dobit od 12%, i još dodatno ako se isplaćuje vama kao vlasniku 12% poreza na dohodak od kapitala, plus prirez na tih 12%, tako da nije čisti primitak 2-3 tis kuna.
I

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Poštovani,
Radim na neodređeno u osnovnoj školi puno radno vrijeme. Razmišljam o poslovima prevođenja, poučavanja i savjetovanja. Zanima me sljedeće:

1) Trebam li otvoriti obrt, j.d.d.o ili naplaćivati svoje usluge kroz dopunski rad?

2) Koji bi bio najbolji način ako u to uključim i supruga?

3) Treba li mi dopuštenje neke druge institucije za obavljanje ovakvog posla?

Unaprijed zahvaljujem

ODG:

Poštovana, ukoliko vam je to samo usputni posao, ovo što ste naveli je jedna vrsta autorskog djela (prevođenje i sl.), tako da to možete raditi preko autorskih honorara.
Vi potpisujete sa npr.pravnom osobom ugovor o djelu (autorskom honoraru), u kojem određujete cijenu usluge.
Isplatitelj honorara vam predaje joppd obrazac i uplaćuje sva davanja državi (od 01.01.2017. idu i doprinosi, te porez i prirez od 24% plus prirez), te vama isplaćuje netto iznos, obavezno na žiro račun.
To vam je najjednostavniji način ukoliko vam je to tek povremeni primitak.

Anonimac kaže...

Poštovani, ja i otac se namjeravamo baviti iznajmljivanjem jedne ruralne kuće u vikend naselju. Kuća je u vlasništvu moga oca kao i obiteljska kuća gdje bi bilo sjedište tvrtke. Mogu li ja otvoriti j.d.o.o. kao vlasnik direktor budući da bih sve ja praktički radio, a oca staviti kao suvlasnika budući da je vlasnik svih nekretnina?

Unknown kaže...

Pozz! Recite mi vaše stručno mišljenje da li otvoriti j.d.o.o. ili nešto tipa pausalnog obrta kod kuce vezano za uređenje sala i restorana za svadbe te izrada buketa umjetnih za mladenke? Sto bi bilo najisplativije? Inace sam zaposlena za stalno ali ovo bi mi bio neki dodatan prihod.. Hvala!

DaniDani kaže...

Poštovani,
zaposlena sam na neodređeno vrijeme u jednoj firmi. Kao dodatni posao bih radila radionice psihofizičke relaksacije obzirom da sam se za to školovala. Što bi mi bilo najbolje i najisplativije otvoriti( da u toku rada nemam velikih davanja)obrt ili nešto drugo? Ne bih radila u svojemu prostoru jer ga nemam nego bih odlazila npr.u firme ili koristila gradski prostor.
S poštovanjem

Anonimno kaže...

Postovani
Sto se desi kad j.d.o.o. prijede godisnje 230 000kn ,dali prelazi u d.o.o pa opet ima puno papirologijr ili se samo placa veci porez na dobit ako napravim na kraju godine npr 300 000kn?
Dali moze biti j.d.o.o za usluge trgovine,pecenjarnice i fast food-a?Ako zelim peci cevape i hambice,prodavati sendvice ,kekse pastete ?Sve bito obavljala u kiosku sa natkrivenom terasom .
Dali za uvjete mnimalne tehnicke ispravnosti dolazi neka inspekcija da ro sve pogleda pa ja mogu tek o da krenuti raditi ili?
Hvala :) Imam puno pitanja pa ako imate kakav mail da vam se javim.

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Blogger Unknown kaže...
Poštovani, ja i otac se namjeravamo baviti iznajmljivanjem jedne ruralne kuće u vikend naselju. Kuća je u vlasništvu moga oca kao i obiteljska kuća gdje bi bilo sjedište tvrtke. Mogu li ja otvoriti j.d.o.o. kao vlasnik direktor budući da bih sve ja praktički radio, a oca staviti kao suvlasnika budući da je vlasnik svih nekretnina?

6. veljače 2018. u 00:24

Poštovani,
Najisplativije vam je paušalno plaćati porez na najam.
više detalja o tome imate u ovoj brošuri od porezne uprave.
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/146_najam.pdf

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Blogger DaniDani kaže...
Poštovani,
zaposlena sam na neodređeno vrijeme u jednoj firmi. Kao dodatni posao bih radila radionice psihofizičke relaksacije obzirom da sam se za to školovala. Što bi mi bilo najbolje i najisplativije otvoriti( da u toku rada nemam velikih davanja)obrt ili nešto drugo? Ne bih radila u svojemu prostoru jer ga nemam nego bih odlazila npr.u firme ili koristila gradski prostor.
S poštovanjem

7. veljače 2018. u 17:31

Poštovana,
To je dosta kompleksno pitanje, ovisi o puno parametara.
Trebali bi staviti računicu svih troškova koje bi eventualno mogli imati i da li vam se isplati otvarati nešto gdje porez dohodak plaćate paušalno, ili po razlici prihoda/rashoda , odnosno primitaka/izdataka. Također bi trebali definirati da li taj posao koji obavljate zahtjeva r.o., ako je tako, onda bi vam bilo isplativo otvoriti j.d.o.o i prijaviti se na dopunski rad.

RB UNIGENITO - računovodstveni servis kaže...

Anonimno Anonimno kaže...
Postovani
Sto se desi kad j.d.o.o. prijede godisnje 230 000kn ,dali prelazi u d.o.o pa opet ima puno papirologijr ili se samo placa veci porez na dobit ako napravim na kraju godine npr 300 000kn?
Dali moze biti j.d.o.o za usluge trgovine,pecenjarnice i fast food-a?Ako zelim peci cevape i hambice,prodavati sendvice ,kekse pastete ?Sve bito obavljala u kiosku sa natkrivenom terasom .
Dali za uvjete mnimalne tehnicke ispravnosti dolazi neka inspekcija da ro sve pogleda pa ja mogu tek o da krenuti raditi ili?
Hvala :) Imam puno pitanja pa ako imate kakav mail da vam se javim.

16. veljače 2018. u 09:10

ODG:
1.Mislim da ste malo pomiješali pojmove vezano za prihode i pdv. Dakle, do prošle godine je prag za ulazak u sustav pdv-a bio 230.000,00 kn, od 2018.godine od iznosi 300.000,00 kn.
Dakle, to vam nema veze sa oblikom poslovanja j.o.o.o. ili d.o.o. Samo sa obavezom registracije u sustav pdv-a.
Također, vi ukoliko imate j.d.o.o dužni ste svake godine izdvajati 1/4 dobiti u zakonske rezerve, dok te zakonske rezerve ne dosegnu 20.000,00 kn. I nakon toga niste dužni raditi promjenu oblika u d.o.o., već je to mogućnost.
Nadalje, vi do 3.000.000,00 kn plaćate porez na dobit po stopi od 12%, a preko tih prihoda po stopi od 18%.
2. Može, vi djelatnosti upisujete prilikom procesa otvaranja j.d.o.o. kod j.bilježnika.
Moja preporuka je da stavite što više djelatnosti kojima bi se jednog dana mogli baviti, jer ukoliko idete dodavati naknadno, svaka promjena se plaća.
3. Ukoliko se bavite ugostiteljstvom, morate ishodovati MTU (minimalne tehničke uvjete), prije samog početka obavljanja djelatnosti.
Za uvjete se možete raspitati u nadležnom uredu za gospodarstvo.

Anonimno kaže...

Postovani, bavim se izradom nakita , imam mjesecno zaradu oko 1000-1500kn ,radila bih kao i do sada od kuce iotvorila bi jdoo , sama bi bila osnicac i radnik,dali se mogu prijavit na 2h za pocetak ,i kolika bi mi bila mjesecna davanja za doprinose i za moju placu , i koliko bih morala placat knjigovodu odprilike ? Tocnije zanima me koliko bi mi bila komplatno moji mjesecni izdatci otprilike da visim dali bi mi se isplatilo ,hvala vam ?

Anonimno kaže...

Poštovani, molim da mi razjasnite sljedeće po pitanju osnivanja j.d.o.o.:

1/ zaposlena sam na puno radno vrijeme kod drugog poslodavca - da li mi je potrebna bilo kakva vrsta potvrde od sadašnjeg poslodavca kao dokaz plaćenih doprinosa, a nakon što registriram j.d.o.o.?
2/ postoji li neki vremenski rok u kojem j.d.o.o. mora početi poslovati, računajući od datuma registracije istog?
3/ planiram se baviti jednom vrstom proizvodne djelatnosti, sjedište j.d.o.o. bi trebalo biti na jednoj adresi (uz ugovor o najmu dijela prostora), a proizvodi pogon bi trebao biti na drugoj adresi (uz ugovor o povremenom najmu prostora) - zanima me je li ova opcija izvediva?

Unaprijed hvala na vašem odgovoru.

Pozdrav.

Anonimno kaže...

Poštovani,
da li ime firme može sadržavati britansko anonimno prezime?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Pozdrav.

Anonimno kaže...

Pitanje: Otvaram j.o.o. kao jedini član i direktor. Trenutno sam nezaposlen i vodim se u evidenciji HZZ. Da li sebe moram odmah zaposliti ili mogu u sezoni kada krene posao? Da li moram biti zaposlen cijelu godinu ili firma može mirovati zimi?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Anonimno kaže...

Poštovani,

koji je postupak za prijenos vlasništva poslovnog udjela u tvrtci na treću osobu i koliki su okvirni troškovi?

Pretpostavljam da je u pitanju izrada Ugovora o prijenosu poslovnih udjela u obliku javnobilježničke isprave, dakle javnibilježnik + Narodne novine?

Srdačan pozdrav

Anonimno kaže...

Pozdrav, otvorio sam j.d.o.o., a zaposlen sam u drugoj firmi. moj j.d.o.o. će se baviti internet trgovinom i nešto malo trgovinom na veliko. Robu ću podizat kod veletrgovaca i odmah je isporučivat krajnjem kupcu ili će roba ići direktno od veletrgovca krajnjem kupcu. da li ja trebam MTU i skladišni prostor pošto ću robu odmah dostavljati krajnjem kupcu.
Još me zanima ako nisam prijavljen u j.d.o.o. da li mogu pravdati troškove kao što su cewstarina i gorivo i sl.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Anonimno kaže...

Poštovani! Mogu li u isto vrijeme imati opg i jdoo (sa izvozom i nijedno u sustavu pdv) i biti zaposlen u drugoj firmi? Jesu li tada doprinosi veči?

Anonimno kaže...

Poštovani, molim savjet.
Prijatelj i ja smo zaposleni u državnim tvrtkama na puno radno vrijeme. Želimo otvoriti firmu, a bavimo se aplikacijama I igricama za android I ios platformu, ciljamo na tržište van RH, ali ga ne isključujemo.
Poslovanje može itekako varirati, može biti oldično i ne tako odlično;) Što biste nam savjetovali, j.d.o.o. ili?
Hvala najljepša.

Anonimno kaže...

Poštovani,mene zanima otvaranje j.d.o.o jel bi se bavio s prijevozom robe i toga.Jel se ja moram kao direktor prijaviti pa vozim sa sebe i to,ili? i sta bolje otvoriti j,d.o.o ili nešt drugo.Jel kao što sam rekao bavio bi se sa prijevozom stvari,robe i svega toga.hvala

Anonimno kaže...

Postovani 1:radim u jednoj firmi i zanima me mogi li kao radnik u toj firmi otvoriti j.d.o.o i dali moram biti prijavljen kao radnik u svojoj firmi?
2:ja i brat bi otvorili firmu skupa ali i on radi u jednoj firmi dali moze isto sto i ja raditi dalje u svojoj firmi i ne biti prijavljen u jdoo-u?
3:glavna djelatnost bi bila uvoz motocikala motornih pila motokultivatora i tako toga dali postoji takva djelatnost kupovao bih to na veliko?
4:dali moram imati prostor za prodaju jer sam mislio to prodavati od kuce i na internet stranicama za prodaju a kod kuce imam prostor za skladistenje?
hvala unaprijed

Anonimno kaže...

Pozdrav,

trenutno sam nezaposlena i razmišljam o otvaranju obrta ili j.d.o.o.
inače se bavim masažom ( nemam majstorski ispit ) imam završen tečaj za masera koji je upisan u staru radnu knjižicu. Za početak imam uređen prostor u svom stanu, po vama koja je bolja opcija za mene otvaranje obrta ili j.d.o.o. zahvaljujem na odgovoru!

Anonimno kaže...

Dobar dan,
Mene zanima sljedeće...zaposlena sam u jednom poduzeću, ali u slobodno vrijeme htijela bi peći domaće kolače i prodavati.
- jeli bolje otvoriti obrt ili jdoo i koja je daljnja procedura oko pokretanja toga?

Lp,

Anonimno kaže...

Poštovani. Htio bih otvoriti Cat Cafe. Imam završenu ekonomsku četverogodišnju srednju, i 4 godine radnog iskustva u ugostiteljstvu. Imam 24 godine. Što mi predlažete, mogu li otvoriti bez završene ugo. škole ili bi morao položiti ispit u HGK ili jednom od privatnih učilišta za konobara? hvala unaprijed

Anonimno kaže...

Poštovani! Otvorio bi radnju pčelarske opreme i sve što spada u pčelarstvo pa me zanima dali postoji mogućnost otvaranja jdoo i dali je moguće dobiti nekakav novac za početak

Unknown kaže...

Da li za otvaranje jdoo-a treba imati zavrsenu skolu za djelatnost koju otvaram??

Photos kaže...

Želim otvoriti kafić pa me zanima dali treba srednja škola za j.d.o.o i šta mi treba za otvaranje?

I otvorio bi trgovinu sportske prehrane i opreme i zanima me informacija.
Ako bi web trgovinu dali treba registrirati i gdje'
J.d.o.o ili nešta drugo?
Hvala
Lp

Ante kaže...

Postovani!
Molio bi Vas za informaciju,spremam se graditi kucu za sezonsko iznajmljivanje ,ali bi dio prostora ostavio za manju proizvodnju kojom bi se bavio u ostalom dijelu godine.Dali je moguce otvoriti jdoo za proizvodnju i prodaju te uredno placati potrebna davanja cijelu godinu iako ce prostor za proizvodnju biti u upotrebi samo dio godine posto ce kuca biti iznajmljena u sezoni.
Unaprijed zahvaljujem!

«Najstarije ‹Starije   1 – 200 od 218   Novije› Najnovije»