Ads 468x60px

Isplata dobiti JDOO-a


Računi Online


Dobit je razlika između prihoda i rashoda (troškova). Na kraju godine JDOO mora 25% iznosa dobiti unijeti u zakonske rezerve, a s ostatkom dobiti članovi društva slobodno raspolažu.

Zakonske rezerve smiju se upotrijebiti samo za pokriće gubitaka i za povećanje temeljnog kapitala (pretvaranjem rezervi u temeljni kapital društva), a ostatak dobiti poslovne godine (75% dobiti) vlasnici mogu isplatiti.

Bez obzira da li će vlasnici isplatiti dobit ili ne, nakon završetka poslovne godine JDOO mora platiti porez na dobit 20%, a zatim 25% dobiti umanjene za iznos poreza unijeti u zakonske rezerve. Npr. ukoliko je dobit 100000 kn, porez na dobit je 20000 kn (20% od 100000 kn), a iznos koji je potrebno unijeti u zakonske rezerve je 20000 kn (25% od 80000 kn).

Ukoliko vlasnici JDOO-a odluče isplatiti dobit, obvezni su pri isplati platiti porez na dohodak od kapitala po stopi 12% i prirez.

Članovi JDOO-a koji nemaju namjeru isplatiti udjele u dobiti već iste uložiti u buduće poslovanje, mogu ostvariti poreznu olakšicu.

JDOO-i koji su u prošloj godini ostvarili dobit, nakon unosa u zakonske rezerve mogu dio dobiti reinvestirati, odnosno povećati temeljni kapital. Tako neće platiti porez na dobit na dio dobiti za koji povećavaju temeljni kapital.

Kada se u zakonskim rezervama akumulira 20000 kn, članovi JDOO-a mogu povećati temeljni kapital na 20000 kn ili više, te preoblikovati JDOO u DOO. Nakon preoblikovanja na društvo se primjenjuju odredbe za DOO, pa prestaje obveza izdvajanja dijela dobiti u zakonske rezerve, te se može isplaćivati sva dobit.

Prilikom povećanja temeljnog kapitala JDOO mora provesti reviziju, bez obzira da li se temeljni kapital povećava korištenjem zakonskih rezervi ili raspoloživog dijela dobiti. Trošak revizije je oko 4000 kn, pa treba izračunati isplativost ovog postupka.

67 komentara:

Anonimno kaže...

"Prilikom povećanja temeljnog kapitala JDOO mora provesti reviziju, bez obzira da li se temeljni kapital povećava korištenjem zakonskih rezervi ili raspoloživog dijela dobiti. Trošak revizije je oko 4000 kn, pa treba izračunati isplativost ovog postupka."

da li ovo znači da se svake godine mora platiti ta revizija jer je obavezno svake godine povećavati temeljni kapital kod jdoo-a. ili to vrijedi samo kada se prelazi iz jdoo u doo?
hvala
LP

Anonimno kaže...

Samko kada se prelazi iz JDOO u DOO. Kad se pređe u DOO, ne mora se raditi revizija, radi se godišnje financijsko izvješće.

Anonimno kaže...

U članku "Što je j.d.o.o.?" piše:Kako j.d.o.o. mora imati zakonske rezerve u koje unosi dio ostvarene dobiti poreznog razdoblja, a može je koristiti za povećanje temeljnog kapitala, takva dobit neće biti oporezovana, te će na taj način ovakvo društvo ostvariti poreznu olakšicu

A u ovom članku piše da se na cijelu dobit prvo izračunava porez na dobit od 20%, a onda od toga 25% ostavlja u obeveznu rezerva. E pa sad nije mi jasno, ovdje ispada da ipak jdoo nema olakšicu na taj iznos koji stavlja u obaveznu rezervu.

jdoo.info kaže...

Olakšica se ostvaruje kad se zakonska rezerva upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala, što znači prilikom prelaska jdoo-a u doo. Ne može se olakšica ostvariti prilikom uplate u zak.rezerve, jer zak.rezerva se može koristiti i za pokriće gubitaka.

Anonimno kaže...

hvala

Anonimno kaže...

Poštovani,

Da li je potrebno raditi reviziju ako se temeljni kapital poveća uplatom vlastitih sredstava do 20.000,00 kN. Hvala

Unknown kaže...

Poštovani, zaposlen sam u d.d i redovni uplaćuju davanja. Sad sa oca želim prebacit obrt na sebe. Kako prebacit taj obrt na JDOO? Obrt se bavi trgovinom i poljoprivredom, a sad nakon prebacivanja proširio bi ga na najam vozila s vozačem. Da li je mozda bolje ostat u obrtništvu ili neka druga opcija. Kao npr. OPG.
Unaprijed hvala.

Solventa.hr kaže...

Reviziju je potrebno raditi i ako se vlastitim kapitalom povećava temeljni kapital.

Solventa.hr kaže...

Tomislav...obrt se ne može pretvoriti u jdoo. Ako obrt želite prebaciti na oca, potrebno je prvo da on uđe kao ortak u obrt, znači da se izvrši promjena da ste oboje vlasnici obrta, i nakon toga da vi izađete iz obrta, na taj način se radi prebacivanje obrta s jednog vlasnika na drugog.

Unknown kaže...

Poštovani ,dorektor sam i zaposlen u j.d.o.o zanima me dali mogu raditit u njemačkoj kod poslodavca sa njegovom prijavom,jer mi je uvijet da držim j.d.o.o otvoren najmanje dvije godine jer sam koristio potporu za samozapošljavanje

Solventa.hr kaže...

Mate Gnječ @ - ako ste koristili potporu za samozapošljavanje gdje su vam sunfinancirali opremu tada možete raditi uz prijavu u NJemačkoj, no ako su vam sufinancirali doprinose tada ne, pročitajte što piše u ugovoru koji ste potpisali.

Željko Kunica kaže...

Poštovani,

koji je konkretan postupak prebacivanja j.d.o.o. u d.o.o.? Koji je prvi korak pokretanja postupka?

Hvala

Solventa.hr kaže...

Željko Kunica @ Donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala iz zakonskih rezervi.
Napraviti reviziju zadnjeg financijskog izvješća, i otići kod bilježnika koji je odraditi postupak i prijavu u sudski registar.

Anonimno kaže...

moja firma, j.d.o.o. je u blokadi, već dugo, čekam pravomoćnost presude u moju korist. što ako moja firma bude u međuvremenu likvidirana, ili pokrenut stečaj. kuda idu novci , ostatak, nakon namirenja onih koji su mene utužili, odnosno poreza i doprinosa, još ostane novaca. kuda idu ti novci, ako je firma zatvorena, kako doći do tih novaca

Solventa.hr kaže...

Poštovani,

ako se vodi sudski spor vjerovatno neće biti likvidacije do okončanja istog, no ukoliko bi se to dogodilo ostatak novca ide osnivaču.

Anonimno kaže...

Postoji li vremenski rok u kojem j.d.o.o. mora postati d.o.o. ? Čuo sam da je rok 4 godine..

Solventa.hr kaže...

Ne postoji vremenski rok u kojem jdoo mora preći u doo.

Anonimno kaže...

Postovani,
Namjeravam otvoriti j.d.o.o. i za neko vrijeme ga staviti u status mirovanja. Koliko moram mjesecno placati obaveza, i da li treba posebno najaviti pocetak poslovanja ?
Hvala

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Kod tvrtki ne postoji mirovanje, vi možete ne raditi ništa no obveze za hgk, porez na tvrtku i slično teku.

Ako nećete imati nikakvog prometa po računu osim uplate temeljnog kapitala moguće je izbjeći izradu godišnjeg izvješća uz izjavu o neaktivnosti koju trebate predati na Finu i Poreznoj upravi, te možete i od HGK zatražiti da Vas ne zadužuju obzirom niste počeli poslovati.

Unknown kaže...

Poštovani
Da li račun mogu izdavati u elektronskom obliku i što on treba sadržavati.

Solventa.hr kaže...

Možete izdavati račun u elektronskom obliku, treba sadržavati sve elemente kao i običan račun, plus treba imati digitalni potpis.

Tomislav kaže...

Poštovani, ako j.d.o.o. na kraju ove godine bude imala dobit od 100 tisuća kuna može li se cijela dobit iskoristiti u povećanje temeljnog kapitala na 100 tisuća kuna ( odnosno znam da može no pitanje je plaćam li porez na dobit uopće u tom slučaju ili moram platiti na onih 75 posto dobiti koje nisu zakonska rezerva?) I u vezi toga, je li bolje j.d.o.o u tom slučaju pretvoriti prije isteka ove godine ili se to može napraviti i tijekom iduće prije godišnjeg obračuna?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Solventa.hr kaže...

Tomislav@

Plaća se porez na dobit na bruto dobit, a onda se neto dobit dijeli na rezerve i zadržanu dobit. Ako idete na povećanje temeljnog kapitala morate napraviti reviziju i snositi dodatne troškove. Vjerujem da je bolja varijanta platiti porez na dobit, isplatiti si cca 25.000 kn neto od zadržane dobiti (dio od onih 75%) i kod bilježnika provesti povećanje temeljnog kapitala uplatom u novcu (ne treba revizija) i uplatiti razliku do 20.000 kn te tako postati d.o.o., to će Vas koštati cca 3.000 kn bilježnik i razlika koju će uplatiti u firmu kao povećanje temeljnog kapitala.

Anonimno kaže...

U slučaju otvaranja j.d.o.o.-a i prijavljivanja na direktorsku poziciju, da li se u tom slučaju zakonski moraju plaćati svi doprinosi državi, bez obzira da li j.d.o.o. posluje ili ne?

Anonimno kaže...

nastavak na prethodni post: unutar 24 mjeseca, jer mi je rečeno da se j.d.o.o. ne može gasiti u periodu 24 mjeseca i da se sve mora plaćati, pa iako se i ne posluje.

Unknown kaže...

Pozdrav,
Zeljela bih sljedecu godinu masirati na plazi,zanima me jel smatrate da je bolje da otvorim obrt ili JDOO?

Unaprijed zahvaljujem

Solventa.hr kaže...

Anonimno@

Ako direktor nije zaposlen drugdje, treba se prijaviti u svoju firmu i plaćati sva davanja državi.

Unknown@

Paušalni sezonski obrt za masažu Vam je najisplativiji.

Krešimir kaže...

Poštovani planiram ugasiti obrt i otvoriti jdoo zbog novoga pdva od 25&.mislite li da je to pametno tj.isplativo zato što ne bi bio u sustavu pdva?hvala

Krešimir kaže...

Poštovani planiram ugasiti obrt i otvoriti jdoo zbog novoga pdva od 25&.mislite li da je to pametno tj.isplativo zato što ne bi bio u sustavu pdva?hvala

Solventa.hr kaže...

Krešimir@

Nisam shvatila baš pitanje...radi kojeg novog pdv-a 25% ?

Anonimno kaže...

Pozdrav, zanima me dali je moguce otvoriti jdoo ili doo tj. Ugostiteljski objekt bez strucne spreme?
Hvala

Anonimno kaže...

Poštovani,

1. Koliki su po novom zakonu ukupni minimalni troškovi za plaću direktora jdoo koji nije nigdje drugo zaposlen?

2. Jesu se u novoj poreznoj izmjeni mijenjali porezi a na dobit za jdoo(odnosno tvrtke s manjim prometom)?

3.Je li po zakonu moguće samostalno voditi knjigovodstvo jdoo-a ako nemam nikakvo ekonomsko obrazovanje?

Lijep pozdrav, Mario

Anonimno kaže...

Pa interesira me dali je moguče otvoriti j.d.o.o. ili paušalni sezonski obrt za građevinu?Na primjer dio građevine koji se bavi samo vanjskim radovima i posluje samo od 3-10 mjeseca.

Unknown kaže...

Anonimno
Pa sve šta piše ovdje sam pročitao i ispada da je najbolje po mom mišljenju samo Sezonski obrt od 3-5 mj

Solventa.hr kaže...

Anonimno@
Moguće je otvoriti jdoo za ugostiteljstvo bez spreme.

Anonimno@

1) minimalni troškovi plaće direktora koji je zaposlen u svojoj firmi - 5.895,57 kn bruto2, znači to je ukupni trošak, plaća sa doprinosima i eventualnim porezom.

2) porez na dobit je 12% ako su prihodi do 3 mil.kuna

3) možete registrirati djeatnost računovodstvenih poslova i sami voditi knjigovodstvo zasada, no u planu je uvođenje licenci za knjigovođe

Anonimno@
Moguće je otvoriti jdoo za građevinu, kao i paušalni obrt, što se tiče sezonskog otvaranja najbolje provjerite u nadležnom uredu za gospodarstvo.

Anonimno kaže...

da li je sezonski ducan moguce otvoriti u obliku obrta pa ga staviti u mirovanje van sezone.

Anonimno kaže...

Poštovani zanima me da li vlasnik obrta koji je pod blokadom može otvoriti j.d.o.o. kao direktor firme ?
Hvala

Solventa.hr kaže...

Anonimno@
Možet svaki obrt staviti u mirovanje u određenom periodu (ne duže od godine dana), za konkretne uvjete za trgovinu raspitajte se u Uredu za gospodarstvo.

Anonimno@
Može ako nema dugovanja prema državi.

Anonimno kaže...

Dobar dan.Imam pitanje i ako mi mozete odgovoriti bio bih vam zahvalan.Zena i ja otvaramo djecju rodjendaonu,pa me zanima sto je bolje otvorit Jdoo ili D.o.o.??Racunamo da bi mogli imati oko 25-30 rodjendana mjesecno,po 700-800 kn rodjendan.Ne znam dali je to bitno,ali eto?!

Anonimno kaže...

Poštovani,

Vezano za olakšicu koja se ostvaruje ako se dobit reinvestira, odnosno povećava se temeljni kapital - s obzirom da se sad sastvalja završni račun za 2016. godinu recimo da je društvo ostvario određeni iznos dobiti - 1/4 odlazi na zakonske pričuve - sa 3/4 želi povećati temeljni kapital - da li se može ta olakšica i neplaćanje PD-a ostvariti na završnom računu za 2016.? Ako da na koji način? Po Zakonu o trgovačkim društvima društvo može povećati temeljni kapital ali i dalje poslovati kao j.d.o.o. dakle ne mijenjajući pravni oblik, da li se i u tom slućaju ostvaruje olakšica?

Unaprijed puno hvala na odgovoru..

Sonja

Anonimno kaže...

Pozdrav!
Zaposlen sam na ugovor o djelu i na kraju svake godine mi isplacuju porez. Htio bi otvoriti jdoo i kao direktor iste,do kojeg iznosa ja mogu ici da ne izgubim poreznu olaksicu? Ne znam ako sam dobro postavio pitanje,zanima me odnos izmedu rada na ug o djelu i bitu direktor u jdoo. Hvala!

Anonimno kaže...

Postovani,

planiram do kraja godine dokapitalizirati jdoo osobnim novcem i prijeci u doo, jer vidim da u tom slucaju nema troskova revizije. Obzirom da po zavrsnom racunu za 2016. u zakonskim rezervama imam dovoljno za temeljni kapital, al' ih necu koristiti, da li se onda samo radi preknjizenje na konto dobiti ili je drugacija procedura? Hvala!

Solventa.hr kaže...

Anonimno@
radite na Ugovor o djelu, niste zaposleni. Kao direktor minimalna plaća za puno radno vrijeme je bruto1 5.030,35 kn. Ako ukupna godišnja primanja budu do 210.000 kn ista se oporezuju sa 24%, a hoćete li imati povrat poreza kao do sada, ovisi o visini primanja, osobnom odbitku iz PK kartice i slično, tako da je nemoguće ovako napamet reći.

Anonimno@
Da, nakon dokapitalizacije novcem, zakonske rezerve će se samo preknjižiti na konto zadržane dobiti, obzirom je na iste već plaćen porez na dobit.

ivan kaže...

Može li redovni student otvoriti jdoo?

Anonimno kaže...

Poštovani,

Molim nekoliko pitanja.

Imao sam tvrtku koja je bila u blokadi i lividirana je i brisana u sudskom registru.
Blokada je bila dug prema poreznoj upravi i mirovinskom.

Tvrtka ne radi od 2008, godine te je likvidirana ima 5-6 godina.

Trenutno sam nezaposlen, imam namjeru osnovati J.D.O.O.

Da li je to moguće.

Unaprijed Hvala na odgovoru.

Bella kaže...

Koliko traje sama provedura otvaranja jdoo?

Bella kaže...

Koliko traje procedura kad se osniva jdoo..koliki vremenski to traje?

Anonimno kaže...

Da li je kod povećanja temeljnog kapitala uplatom vlastitog novca potrebno raditi reviziju ili ne?
Malo su me zbunila ova dva odgovora ispod, u jednom piše da je potrebno, a u drugom da nije ili sam ja nešto krivo shvatila?

Reviziju je potrebno raditi i ako se vlastitim kapitalom povećava temeljni kapital.
21. veljače 2016. u 16:45 Tomislav@

Plaća se porez na dobit na bruto dobit, a onda se neto dobit dijeli na rezerve i zadržanu dobit. Ako idete na povećanje temeljnog kapitala morate napraviti reviziju i snositi dodatne troškove. Vjerujem da je bolja varijanta platiti porez na dobit, isplatiti si cca 25.000 kn neto od zadržane dobiti (dio od onih 75%) i kod bilježnika provesti povećanje temeljnog kapitala uplatom u novcu (ne treba revizija) i uplatiti razliku do 20.000 kn te tako postati d.o.o., to će Vas koštati cca 3.000 kn bilježnik i razlika koju će uplatiti u firmu kao povećanje temeljnog kapitala.

15. studenoga 2016. u 20:21

Solventa.hr kaže...

@ivan
Student može otvoriti jdoo, no ako je on i član uprave gubi studentska prava.

@Anonimno
Ako više nema duga prema državi tada možete osnovati jdoo.

@Unkown, @Bella
Postupak otvaranja traje cca 7 dana, no imajte u vidu da su trenutno godišnji odmor pa se to može otegnuti.

@Anonimno
Ako temeljni kapital povećavate uplatom u novcu nije potrebna revizija, sve rješavate budem javnog bilježnika.

Anonimno kaže...


Poštovani, molim Vas za odgovor,

Vlasnik sam udjela od 50% u j.d.o.o te sam samo član, dok je druga osoba također vlasnik 50% te je član uprave odnosno direktor, s obzirom da tvrtka ima dug za doprinose i plaće, znači li to da ja u ovom trenutku ne mogu otvoriti novi j.d.o.o na sebe dok se ne izmiri dug, na Hitro.hr su mi rekli da nemam prepreka u otvaranju kao i Javni Bilježnik, međutim, čitao sam da ako postoji dug, ne mogu otvoriti novi j.d.o.o, te postoji izjava koja se mora potpisati da nemam duga, ukoliko je to točno da ne mogu otvoriti iako ostali tvrde suprotno, da li onda postoji mogućnost da svojih 50% udjela prebacim na člana uprave odnosno direktora, znači da napravimo novi akt o tvrtki, da li bi se tada dug prebacio na člana uprave te ja kao bivši član ne bi imao dug prema poreznoj niti bilo što prema toj tvrtki,.

Još jedan upit, ukoliko postoji dug za plaće i doprinose za nas vlasnike i osnivače u j.d.o.o te sud utvrdi da tvrtka ide u stečaj i ista se zatvara a nema imovine koja bi pokrila troškove, da li dug ostaje na fizičkoj osobi ili se briše,.


Poštovani, molim Vas za odgovor te Vam se unaprijed zahvaljujem na odgovoru,.

Anonimno kaže...

Postovani,

imam namjeru otvoriti j.d.o.o. Vecinu vremena sam izvan drzave gdje radim sezonski. Mogu li poslovanje tvrtke voditi bez stalno zaposlenih tj. bez da se zaposlim u svojoj tvrtki te na primjer raditi uz ugovor o djelu kad nisam drugdje zaposlena?

Anonimno kaže...

postovani

otvorio bih jdoo pa me zanima koliki se postotak mora staviti u zakonske rezerve na kraju godine? bio sam danas u knjigovode i ona kaze da je 5 posto. jeli to tocno?

Anonimno kaže...

Pozdrav, koje djelatnosti može raditi jdoo bez zaposlenih? Trgovinu? I odgovara li se kao u slučaju doo-a imovinom jdoo-a ili kako? Čini li vam se za djelatnost grafičkog dizajna isplativije otvoriti obrt ili jdoo ? Hvala puno unaprijed

Anonimno kaže...

Postovani,
suprug i ja otvorili bismo j.d.o.o. Ja sam stalno zaposlena i trenutno sam na porodiljnom dopustu te planiram koristiti pravo na mirovanje radnog odnosa do navrsene djetetove trece godine. Zanima me kako u tom slucaju ide s doprinosima za mirovinsko i zdravstveno, moramo li mi uplacivati ako sam i ja osnivac ili mogu koristiti pravo tako da budem osigurana preko supruga?
I mogu li ja kao osnivac povremeno raditi u nasem objektu iako imam status MRO kod svog poslodavca?
Unaprijed hvala!
Ivana

Anonimno kaže...

Postovani, bavim se izradom nakita , imam mjesecno zaradu oko 1000-1500kn ,radila bih kao i do sada od kuce iotvorila bi jdoo , sama bi bila osnicac i radnik,dali se mogu prijavit na 2h za pocetak ,i kolika bi mi bila mjesecna davanja za doprinose i za moju placu , i koliko bih morala placat knjigovodu odprilike ? Tocnije zanima me koliko bi mi bila komplatno moji mjesecni izdatci otprilike da visim dali bi mi se isplatilo ,hvala vam ?

Unknown kaže...

da otvorimo popola

Unknown kaže...

dali bi ko po pola da otvorimo firmu gradjevinsku jdoo rezolucija posla cjela godina

Anonimno kaže...

Da li je maloljetnik u stanju otvoriti i upravljati j.d.o.o.

Photos kaže...

Želim otvoriti kafić pa se pitam postoji li srednja škola za jdoo i što trebam otvoriti?

Otvorio bih trgovinu sportske prehrane i opreme i želio bih znati te informacije.
Ako bi web trgovina trebala biti registrirana i gdje je '
Jdoo ili nešto drugo?
Hvala
Lp

Unknown kaže...

Postovanje dali sam u mogućnosti dobiti poticaj za samo zaposljavanje iako sam u mirovini

Slavko kaže...

Poštovani, mogu li otvoriti j.d.o.o ako sam zaposlen i plaćam porez u Njemačkoj? Moram li imati knjigovođu ili mogu sam uz pomoć software obavljati tu dužnost. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Unknown kaže...

Dobro vecer mene zanima otvorila bi svoju firmu (j.d.o.o)posto mi je prvo samostalno zaposlosenje koliku placu bi za pocetak mogla uplacivat dok firma ne krene

jdoo.info kaže...

Koliku god želite.

Anonimno kaže...

Poštovani,

zaposlena sam, a sad bih otvorila j.d.o.o. Bavila bih se podukom stranih jezika i prevođenjem. Na vašoj stranici sam pročitala da ne moram biti zaposlena u j.d.o.o. te da bih mogla izdavati i naplaćivati račune. Djelatnost bih obavljala ja, dakle u j.d.o.o.-u ne bi nitko bio zaposlen.Je li točno da bih mogla održavati tečajeve, raditi prijevode, a da nemam nikakav ugovor o radu?
Koje bih troškove imala? Porez na dobit - koliko %?

Unaprijed zahvaljujem.

Lp


jdoo.info kaže...

Možete održavati tečajeve i raditi prijevode bez ugovora o radu.
Mjesečni troškovi su članarina za HGK 42 kn, banka 50-60 kn, knjigovodstvo 500-700 kn. Na kraju godine plaćate porez na dobit 12% i ako podižete dobit plaćate 12% porez na dohodak, s tim da 25% dobiti mora u zakonsku rezervu (to je Vaše, ali si ne smijete isplaćivati sve dok ne prijeđete u d.o.o.).

ervin kaže...

Poštovani,

planiram otvoriti obrt ili j.d.o.o. za montažu namještaja i dizajn interijera.

Budući da je to usluga vjerujem da je bolje otvoriti paušalni obrt.

Međutim, u budućnosti bih želio proširiti poslovanje u proizvodnju namještaja gdje ću morati kupovati dosta materijala od različitih dobavljača koji su uglavnom d.o.o.

Budući da je u proizvodnji namještaja, 70% vrijednosti svakog posla sam materijal, da li je za proizvodnju bolje ipak biti u sustavu PDV-a sa jdoo kako bi se odbijao porez na ulazne račune?

Unknown kaže...

Zena radi u drzavnoj firmi i otvorila bi j.d.o.o. ja ne zaposlen. I zaposlila bi mene na ugovor o radu. Da li se njoj mijenja porezna kartica. Ubiti da li ima jos nekakvih davanja sto se tice poreta u firmi . Hvala