Ads 468x60px

Likvidacija


Računi Online


Ukoliko sami ne pokrenete postupak likvidacije, Trgovački sud će automatski pokrenuti likvidaciju ako zadnje tri godine niste predali obvezne financijske izvještaje. Može se dogoditi da ne proteknu te tri godine i da vaš jdoo i odgovorna osoba snose financijske posljedice jer nisu predali obvezne godišnje financijske izvještaje. Stoga, ukoliko niste našli kupca za svoj jdoo, najbolje je pokrenuti postupak likvidacije.

Slijedi 10 osnovnih stvari koje trebate znati o likvidaciji jdoo-a.

1. Razlozi za pokretanje likvidacije
Razlozi za prestanak poslovanja mogu biti odluka skupštine, pripajanje, spajanje ili podjela tvrtke, odluka o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka, ukidanje tvrtke, presuda suda itd.

2. Početak postupka likvidacije
Likvidacija započinje donošenjem Odluke o likvidaciji - prestanku društva koju donosi skupština društva, odnosno članovi društva. Istom se odlukom imenuje likvidator, što je u pravilu član uprave, odnosno direktor, osim ako se istom odlukom ne odluči drugačije. Za likvidatora se može imenovati i pravna osoba. S navedenom odlukom i prijavom za upis u sudski registar upisuje se početak likvidacije tvrtke, te ona dobiva uz redovni naziv i oznaku 'u likvidaciji' (npr. TVRTKA d.o.o. postaje TVRTKA d.o.o. u likvidaciji).

3. Trajanje likvidacije
S obzirom da je Zakonom o trgovačkim društvima propisano da se vjerovnici moraju 3 puta pozvati da prijave svoja potraživanja u roku od 6 mjeseci, te da razmak između poziva mora biti najmanje 15 do 30 dana, minimalno trajanje likvidacije je 7 i pol mjeseci.

4. Obveze plaćanja PDV-a za vrijeme trajanja likvidacije
Za vrijeme trajanja likvidacije i dalje teče obveza obračuna i prijavljivanja PDV-a (kvartalno ili mjesečno, kao i prije postupka likvidacije). Godišnja prijava PDV-a ne predaje se za svaku godinu posebno, nego se cijelo razdoblje likvidacije promatra kao jedan porezni period, i ta se prijava mora predati u roku od 3 mjeseca po završetku postupka.

5. Obveze plaćanja predujmova poreza na dobit za vrijeme trajanja likvidacije
Predujam poreza na dobit ne plaća se za vrijeme trajanja likvidacije. O početku postupka likvidacije potrebno je obavijestiti vašeg poreznog referenta. Nakon završetka postupka likvidacije predaje se konačna prijava poreza na dobit, te se cijelo razdoblje likvidacije promatra kao jedno porezno razdoblje neovisno o tome da li se proteže na više kalendarskih godina.

6. Ostale obveze za vrijeme trajanja likvidacije
Tvrtka je obavezna obavijestiti nadležnu poreznu upravu o početku postupka likvidacije, te ima obavezu predati obračun za doprinose i članarine. Međutim, za vrijeme trajanja likvidacije nema obvezu plaćanja predujmova za šume, turističku i spomeničku rentu.

7. Troškovi likvidacije
Administrativne takse (sudska pristojba, objava na stranicama suda, javnobilježnički troškovi) iznose otprilike 1500 Kn. Tu su još i troškovi knjigovodstva za izradu početnih i završnih financijskih izvještaja, te eventualni troškovi vezani uz prodaju imovine, kako bi se namirili vjerovnici u postupku likvidacije (troškovi procjene, oglašavanja prodaje i sl.).

8. Predaja financijskih izvještaja
Godišnji financijski izvještaji predaju se na početku i na kraju postupka likvidacije. Porezne prijave se predaju za samo jedno razdoblje (razdoblje likvidacije) neovisno o tome da li se proteže na više kalendarskih godina.

9. Prekid postupka likvidacije
U bilo kojem trenutku moguće je prekinuti postupak likvidacije i tvrtka nastavlja s redovnim poslovanjem, te se na prijedlog skupštine, a po rješenju suda prekida postupak likvidacije. Kada zbrojite sve troškove likvidacije, PDV na imovinu koja bi se prodavala kako bi se namirile sve obveze tvrtke, te vrijeme potrebno za okončanje likvidacije, možda je u vašem slučaju povoljnije prodati jdoo ili ga pripojiti drugoj tvrtki.

10. Završetak postupka likvidacije
Po završetku postupka likvidacije, nakon namirenja svih vjerovnika, prodaje preostale imovine i isplate sredstava vlasnicima (ukoliko ih ostane na računu), predaju se zaključni financijski izvještaji, te sud donosi rješenje o brisanju tvrtke kojoj se predaje sva poslovna dokumentacija, poslovne knjige i svi pečati.

27 komentara:

Anonimno kaže...

U 5om mjesecu ove godine je Orsat Miljenić najavio novi zakon koji će ubrzati proceduru zatvaranja jednostavnih društava kao i umanjiti cijenu zatvaranja.
Da li je poznato kad bi novi zakon mogao biti aktualan odnosno kad bi mogao stupiti na snagu te, svima koji namjeravaju izvršiti likvidaciju, olakšati proceduru, kako novčano, tako vremenski.
h

Anonimno kaže...

Jučer, 08.07.2015, nova tv, vijesti - u 10om mjesecu na snagu stupa zakon kojeg sam iznad spomenuo - jdoo zatvaranje: 600kn

Anonimno kaže...

Hvala na komentarima!

Anonimno kaže...

Znači li ovo da sada troškovi zatvaranja odnosno likvidacije tvrtke sa i do 30.000 kn troškova padaju na 600 kn + knjigovodstveni troškovi?
Od kada je na snazi novi zakon odnosno pojeftinjenje ikvidacije?

Solventa.hr kaže...

Troškovi zatvaranja jdoo su sada cca 600 kn, a troškovi zatvaranja doo su cca 2.500 kn.
Zakon je na snazi od 01.11.2015.

Unknown kaže...

Šta sve treba plačati za vrijeme trajanja likvidacije?Doprinose?Ja kao vlasnim sam i zaposlenik.Plačam li za to vrijeme doprinose mirovinsko,socijalno??

Solventa.hr kaže...

Brzi Krediti@

Možete se odjaviti kad pokrenete likvidaciju...

Unknown kaže...

Pozdrav,zanima me kada dođe konaćno rješenje o likvidaci jdoo,koji je datum naveden na rješenju. Konkretno podnijet je zahtijev,02.05.2015 a ako dođe npr. 15.03 2017,po meni bi to trebao biti i datum,kada je firma likvidirana. jel tako.
Ili likvidacija nastupa s datumom podnošenja zahtijeva to jest u ovom slućaju 02.05 2015
Kako to funkcionira u praksi,hvala.

Solventa.hr kaže...

tatjana bukovac@

Firma je likvidirana kad s izbriše iz sudskog registra, znači prema datumu rješenja o provedenoj likvidaciji.

Anonimno kaže...

Ja sam se prije dva dana raspitivala za zatvaranje jdoo javni Biljeznik mi je rekao da kod njega treba platiti prvi put 500 kn drugi put 600 kn. Koliko sam svatila uz to moram placati i trgovackom sudu. Dali je to tih 600 kn o kojima se pise tj.to sto je pojeftinilo

Solventa.hr kaže...

Anonimno@
Da, troškovi zatvaranja jdoo su cca 660 kn, a ovo prvo su vjerovatno troškovi bilježnika neki, to provjerite s njime što točno plaćate.

Unknown kaže...

Dobar dan pokrenuo sam otvaranej jdoo i dosao sam do koraka 6 sa vase stranice
http://www.jdoo.info/2014/04/kako-osnovati-j.html
upisao sam se u zavod za statistiku.
Ali u meduvremenu sa svatio da jdoo nece moci funkcionirati za mene i sada bi ja to zatvorio.
Sto trebam poduzeti sada jer prakticki nemam jos ni racun za jdoo u banci

Solventa.hr kaže...

Kristijan Vručina@
Nazovite Trgovački sud ili bilježnika i pitajte za postupak, moram priznati da nisam imala ovakav slučaj u praksi nikada.

Anonimno kaže...

Poštovani, nigdje ne se spominju sudski troškovi zatvaranja jdoo-a. Imate li neku informaciju o tome?

Solventa.hr kaže...

@Anonimno
Trošak zatvaranja je cca 660 kn, plus pristojbe, okvirno cca 1.500 kn.

Anonimno kaže...

Trošak zatvaranja j.d.o.o. NIJE cca 600kn

Sudski troškovi su minimalno 2x po 100kn + trošak javnog bilježnika je samo cca 600kn i više, zatvaranje žiro računa u banci 250-350kn minimalno, izrada štambilja jdoo u LIKVIDACIJI cca 150kn + trošak knjigovođe pa razni biljezi i razne potvrde (npr porezne uprave da ne postoji dugovanje) i u cijelom periodu likvidacije i čekanja da vam konačno netko izda potvrdu uredno će vam naplatiti godišnji porez na tvrtku i HGK će vam slati uplatnice (hgk možete tražiti da vas oslobode plaćanja).

Računajte s 1500 - 3000kn !!!

Unknown kaže...

Poštovani,
Stalno sam zaposlen u državnoj tvrtki.
Planiram se još bavili prodajom nekretnina, te bi to radio kroz jdoo.
Postoji li zakonska obveza kad sam dužan prijeći u doo, hvala

Ilija kaže...

Zanima me akoje tvrtka jdoo izbrisana tj likvidirana a ovih dana treba primiti poticaj od agencije za placanje..no svi racubi tvrtke su izbrisani..postoji li mogucnost da se poticaj ipak isplati barem na racun vlasnika tvrtke

Anonimno kaže...

Pozdrav,zanima me sto napraviti. Vlasnik sam jdoo,i prestala bi sa radom,nisam isplatila 3 zadnje place meni, a ni suprugu koji je prijavljen kod mene kao djelatnik 1,5 plaču. Sto sad napraviti i na koji nacin se rijesiti ovog problema. Novaca za isplatu zaostalog trenutno nemam. Zanima me i koji je postupka zatvaranja j.d.o.o. Trenutno imam otvoreni lokal i njegaželim tj moram zatvoriti.
Hvala unaprijed na informacijama

Anonimno kaže...

Poštovani, molim Vas za savjet. Tvrtka (doo) je u likvidaciji. Kroz taj smo proces naišli na mnoge prepreke od strane "stručnih" osoba. Konačno je napravljen zadnji korak: potrebna dokumentacija i pečat su predani Trgovačkom sudu u Zagrebu krajem prosinca. Stiglo je rješenje no NE MOŽEMO GA PODIĆI JER NAM GA SLUŽBENICA U POŠTI NE ŽELI DATI BEZ PEČATA!! Naravno da pečat nemamo jer je predan Sudu! Što učiniti? Hvala na odgovoru.

Anonimno kaže...

U 12/2017 sam prestala radit ali nisam još pokrenula stečajni postupak jer sam mislila nekom poklonit j.d.o.o. bez dugova.Ja nisam na biro za zapošljavanje ali sad mi se otvara prilika za samozapošljavanje sa još 2 koji su već prošli radionicu kako mogu se ja uključit u to..koliko moram bit na birou prijavljena s obzirom da cu stečaj sad proglasit

Bespovratna sredstva iz EU fondova kaže...

Imam
registrirano i neaktivirano jdoo kojega bi doregistrirao sa novim djelatnostima i promijenio sjedište , možete li mi reći koliko to financijski košta pošto su mi u uredu Javnog bilježnika kazali da bi troškovi bili oko 4 000 kn.

Unknown kaže...

pitanjce...da li osoba k9oja ima o9vrhu moze otvoriti jdoo????

jdoo.info kaže...

Ako ima dug prema državi, onda ne može.

Unknown kaže...

Pozdrav imam pitanje imam J.D.O.O. u kojem sam ja direktor i imam partnera, ali sa partnerom nisam u dobrim odnosima, pa me zanima dali ja kao direktor te firme mogu podneti zahtjev za likvidaciju a da mi ne treba njegov potpis? Jer firma zadnjih godinu i pol stoji i ne radi, troskove sama podnirim da nema dugova. A zelim sebe maknuti ili firmu skroz maknuti, sve solucije dolaze u obzir. Jedini je problem sto on ne zeli se javiti na bilo kojim putem kad mu se javim da se ovo rascisti. Pomagajte!

Unknown kaže...

U postupku sam likvidacije...nažalost...da sam znala ne bi nikad ništa otvarala. Uglavnom,oderala me Fina zbog nepredavanja dokumentacije..nakon sudskog ročišta propisane minimalne kazne za mene kao fizičku osobu i firmu su disuđene. Firma je neaktivna i nema sredstava na računu i sad traže da plati 2100 kuna kazne...ja trebam platiti iz svojeg džepa?? Što da radim

Unknown kaže...

Pozz. Molim Vas da li mi možete pomoć, prošle god. sam otvorila restoran ja sam vlasnik i direktor. Firma je j. D.. D. J. Firma je neaktivna od nove god.. Kako je mogu ugasiti